Zapytaj najlepiej gazownika, czy jest w twoim sterowniku możliwość podpięcia pod OBD i regulacji składu mieszanki przez to złącze w oparciu o korekty.
Z tymi "specami" to z całym szacunkiem różnie bywa. W tym kraju nie opłaca się być dobrym gazownikiem (klient chce tanio i szybko, więc i oni dostosowują się do wymogów rynku). Dzięki temu byłem zmuszony działać sam, jak chciałem mieć porządnie. Jest niewielu instalatorów, którzy poświęcą dzień czy dwa na porządne strojenie z szerokopasmówką w wydechu. Najczęściej dowiesz się, że "nie trzeba", bo i tak "będzie chodziło". Po co więc tracić czas, jak '"nie trzeba". Otóż niestety, aby było zgodnie ze sztuką, trzeba. Nie da się fizycznie założyć sekwencji w 8h tak, aby chodziła jak powinna. Trzeba sporo czasu spędzić na ulicy i porządnie wystroić auto. Z reguły w warsztatach tzw. "regulacja" kończy się na autokalibracji. No może czasem gazownik poświęci dodatkowe 2h i zbierze mapy z łaski swojej. O AFR'rze, szerokopasmówce, większość z nich nie słyszała... Polskie realia. Potem świecą się check'i, auto jest przelane lub chodzi ubogo w różnych zakresach, a check'i wycina się opcją kasowania błędów przy przekręcaniu kluczyka
Dla klienta niezauważalne, poza "lekką stratą na mocy i lekko większym spalaniem". Co do spalania, to i owszem, zawsze będzie delikatnie wyższe, ale na mocy nie ma prawa być straty. Na szczęście jest w Polsce kilku rzetelnych instalatorów, wyjątków potwierdzających smutną regułę
Tym tanim i szybkim zawdzięczam to, że musiałem dokształcić się teoretycznie i praktycznie w zakresie instalacji LPG i ich poprawiać, za co w sumie im dziękuję, mam kolejną umiejętność 
Pozdrawiam 
Użytkownik _Pit_ edytował ten post 02 lipca 2016 - 13:49