Witam.
Może nie w temacie wymiany. Może jednak podpowiecie ca najczęściej ulega awarii w klimie. 2.2 CRD 2006 Europejczyk.
Właśnie stwierdziłem, że jest pusta.
Pozdrawiam.
Napisano 30 April 2015 - 15:40
Witam.
Może nie w temacie wymiany. Może jednak podpowiecie ca najczęściej ulega awarii w klimie. 2.2 CRD 2006 Europejczyk.
Pozdrawiam.
Napisano 30 April 2015 - 16:19
Witam Zdzichu
Na początku się witamy w odpowiednim dziale potem zakładamy nowy temat opisujemy jak najdokładniej swój problem I czekamy na opinie sugestie forumowiczów. Nie podpinamy się w pierwszym poście do tematu nie związanym z tematem. Powoli i spokojnie.
Pozdro.
Temat wydzielony zgodnie z sugestią Marcina - Liseczek
Napisano 01 May 2015 - 11:59
Witam.
Pozdrawiam.
to tak nie działa , kolego ? - trzeba podjechać na warsztat podłączyć azot pod ciśnieniem i szukać dziury , lub druga standardowa procedura podłączenie aparatury i nabicie czynnika + UV i sprawdzanie gdzie się zacznie pojawiać nic do sprawdzania w garażu.
Napisano 01 May 2015 - 16:47
Witam.
Witania dokonałem jako szyk60 jeszcze w 2014 ale po wymianie systemu nie zdołałem się zalogować po starym haśle. Więc teraz jest szyk60zt.
Moje pytanie może i jest teoretyczne, ale użytkownicy PT i w tym temacie mają doświadczenie. Więc nie ma sprawy tak czy inaczej postawie PT do warsztatu. Niech się męczą. Chciałem tylko zaoszczędzić sobie czasu na ewentualne niespodzianki z tym związanie gdyż naprawy będę dokonywał pod moją nieobecność bezpośrednio przed wyjazdem na urlop.
Napisano 01 May 2015 - 16:58
Zdzisławie klimatyzacji nigdy nie naprawia się z reguły w żadnym aucie - zawsze opiera się to o szukanie i testy , oczywiście są newralgiczne miejsca ale nic nie znaczy że musi to być u Ciebie .W CRD przeciera się rurka od górnego mocowania chłodnicy klimatyzacji do sprężarki , jest poprzekładany między innym przewodami - stąd też dostęp i wymiana utrudniona trzeba trochę rozbierać , druga nagminna usterka uszkodzony wentylator 1 biegu i przy wzroście ciśnienia czynnik idzie w atmosferę - resztę usterek trzeba szukać
Napisano 01 May 2015 - 19:57
Zaprawdę powiadam Wam:
andreeas7 ma jak zwykle rację - obydwie powyższe usterki mam w swoim polifcie.
Wentylator nie działa na pierwszym biegu, a rurka przy chłodnicy od klimy ma nieszczelność w połączeniu
(zdiagnozowane przez fachowca od klimy kilka dni temu)
Andrzeju - Szacun!!!
Napisano 01 May 2015 - 21:00
Już dzisiaj ciemno ale jutro sprawdzę na krótko czy wiatrak chłodnicy miele na I i II biegu. Jeszcze muszę doczytać gdzie zewrzeć styki i gdzie znaleźć przekaźniki.
Napisano 01 May 2015 - 21:08
to tak nie działa , kolego ? - trzeba podjechać na warsztat podłączyć azot pod ciśnieniem i szukać dziury , lub druga standardowa procedura podłączenie aparatury i nabicie czynnika + UV i sprawdzanie gdzie się zacznie pojawiać nic do sprawdzania w garażu.
nic dodać nic ująć
Napisano 01 May 2015 - 22:28
przeciera się rurka od górnego mocowania chłodnicy klimatyzacji do sprężarki , jest poprzekładany między innym przewodami - stąd też dostęp i wymiana utrudniona trzeba trochę rozbierać , druga nagminna usterka uszkodzony wentylator 1 biegu i przy wzroście ciśnienia czynnik idzie w atmosferę - resztę usterek trzeba szukać
to dodatkowe pytanie do powyższego:
1. Czy można tę rurkę naprawić w ten sposób:http://allegro.pl/al...5301622958.html
czy to nie ma sensu i jednak trzeba postarać się o nową chłodnicę klimy?
2. Czy uszkodzony wentylator biegu pierwszego to zawsze wina szczotek, czy raczej grubsza sprawa?
Pytam zanim zabiorę się do rozbierania mojego Pitola...
Napisano 02 May 2015 - 04:58
to dodatkowe pytanie do powyższego:
1. Czy można tę rurkę naprawić w ten sposób:http://allegro.pl/al...5301622958.html
czy to nie ma sensu i jednak trzeba postarać się o nową chłodnicę klimy?
2. Czy uszkodzony wentylator biegu pierwszego to zawsze wina szczotek, czy raczej grubsza sprawa?
Pytam zanim zabiorę się do rozbierania mojego Pitola...
ten środek to zabawka , rurkę można pospawać ale musi być wyjęta - wentylator zawsze nadaje się do naprawy - przekazniki w polifcie do sprawdzenia czy pracują biegi są na obudowie wentylatora , dostęp utrudniony ..
Aby dobrze naprawić trzeba rurkę wymontować , dopiero podgrzać i pospawać .Po spawaniu sprawdzić pod ciśnieniem i dopiero do ponownego montażu .
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 02 May 2015 - 04:59
Napisano 02 May 2015 - 14:44
Witam.
No i sam nie wiem. Po zdjęciu pokrywy silnika patrzę na te przewody klimatyzacji i sam nie wiem. Zauważyłem jedną rzecz, a mianowicie ok 8 cm poniżej górnej krawędzi chłodnicy klimy widnieje tak jakby miejsce mocowania przewodu klimy - tylko z tego miejsca nie odchodzi żadna rurka aluminiowa. Natomiast przy dolnej krawędzi tej chłodnicy jest podobne wyprowadzenie tylko, że od tego miejsca biegnie w dół alu rurka.
Podobnej średnicy rurka biednie z dołu do góry w odległości ok. 5 cm w zagięciu nadkola a pasa przedniego. O tyle to dziwne iż kończy się ona powyżej tego dolnego odejścia ( podłączenia chłodnicy klimy ). Ta rurka alu jest na długości ok 1,5 cm sprasowana, ściśnięta np. w szczękach imadła. Chciałem zrobić tego foto ale zbyt mało miejsca
Napisano 02 May 2015 - 14:50
Witam.
No i sam nie wiem. Po zdjęciu pokrywy silnika patrzę na te przewody klimatyzacji i sam nie wiem. Zauważyłem jedną rzecz, a mianowicie ok 8 cm poniżej górnej krawędzi chłodnicy klimy widnieje tak jakby miejsce mocowania przewodu klimy - tylko z tego miejsca nie odchodzi żadna rurka aluminiowa. Natomiast przy dolnej krawędzi tej chłodnicy jest podobne wyprowadzenie tylko, że od tego miejsca biegnie w dół alu rurka.
Podobnej średnicy rurka biednie z dołu do góry w odległości ok. 5 cm w zagięciu nadkola a pasa przedniego. O tyle to dziwne iż kończy się ona powyżej tego dolnego odejścia ( podłączenia chłodnicy klimy ). Ta rurka alu jest na długości ok 1,5 cm sprasowana, ściśnięta np. w szczękach imadła. Chciałem zrobić tego foto ale zbyt mało miejsca
Tak to możesz sobie popatrzyć ? - górne mocowanie chłodnic do zdjęcia i atrapa/grill to tylko 3 minuty roboty -odsuwasz do przodu chłodnice i możesz dopiero zobaczyć jak jest ułożona górna rurka od chłodnicy do sprężarki klimatyzacji .
Napisano 02 May 2015 - 15:16
Udało się zrobić fotkę.
1. Miejsce przy chłodnicy
2. Tam kończy się alu rurka ( zaprasowana )
Napisano 02 May 2015 - 15:27
Skoro wiesz co urwane to - to do dzieła , rurka wygląda tak
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 02 May 2015 - 15:35
Napisano 02 May 2015 - 16:24
Wielkie dzięki andreeas7. Już chciałem pisać o poglądowe foto. Mam nadzieje, że do 150 km będzie ok.
Napisano 25 May 2015 - 22:21
Jestem po naprawie wentylatora.
Czytałem na forum że po włączeniu klimy wentylator zawsze się załącza od razu na pierwszy bieg.
A co gdy w układzie klimy nie ma wogóle czynnika?
Też się włącza natychmiast, czy jest jakiś czujnik który na to nie zezwala?
Napisano 25 May 2015 - 22:29
Napisano 25 May 2015 - 22:32
Dzięki Andrzeju!
Szkoda że nie kandydowałeś... miałbyś mój głos - na Ciebie zawsze można liczyć!
Napisano 28 May 2015 - 07:30
Pierwsza Rzeczpospolita Pitolcowa
Kazdy by musiał jeździć Pitkiem
Tylko nie dla wszystkich by starczyło Pitków bo chyba produkcja była w okolicach 1,3 miliona sztuk
Napisano 29 May 2015 - 07:37
Może ktoś rozwiązał problem z klimatyzacją podobny do mojego, otóż nabijam klimę na full
wiosną i może do jesieni prcuje bez zarzutu, na wiosnę znów pusta. Klima była sprawdzana
na różne możliwe sposoby i nie wykazuje przecieków. Wirtuozi klimatyzacji tłumaczą to mikropęknięciami,
luzami i jeszcze jakimiś niecałkiem zrozumiałymi teoriami z zakresu fizyki ciał stałych, ciekłych i gazowych, lecz
efekt jest taki, że klima w jakiś cudowny sposób się opróżnia po ok pół roku działania.
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Nie działa klimatyzacja i brak pracy wentylatora chłodnicy |
Techniczny podstawowy | zero |
|
![]()
|
|
Klimatyzacja |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.transplantator_* |
|
![]()