Pusta klimatyzacja
Napisano 29 maja 2015 - 08:22
Napisano 13 lipca 2015 - 06:30
W zeszły poniedziałek (06.07) napełniłem klimę czynnikiem, mrozi jak ruski Mińsk, szkoda tylko że słonko się dowiedziało i ... nie muszę jej włączać.
Napisano 13 lipca 2015 - 08:40
Jeśli coś jest szczelne to jest szczelne.
Jeśli czynnik znika to na bank masz gdzieś wyciek.
Tak jak Andrzej pisze - ZMIEŃ FACHOWCA i zacznij poszukiwania od nowa.
Nieraz wystarczy wymienić uszczelniacze i problem znika
Sam nic nie zdziałasz bez specjalistycznego sprzętu a więc ...
Szukaj innego fachmana , któremu chce się pogrzebać i ma trochę czasu oraz oleju / w głowie /
Napisano 13 lipca 2015 - 08:46
mrozi jak ruski Mińsk
Kilka lat temu nasz forumowy spec od klimatyzacji Jacek (jasmina) zalecał sprawdzić temperaturę z jaką chłodzi w aucie klima.
Wystarczy na wolnych obrotach silnika włączyć klimę na pierwszym biegu i do wlotu kratki nawiewu włożyć termometr.
Pamiętam jak Jacek mówił, że jeśli chłodzi do +8*C to jest ok.
W moim aucie podczas serwisu klimatyzacyjnego który odbywał się podczas Spotu Dolnośląskiego, Jacek podkręcił tak sprężarkę, że do dzisiaj klima chłodzi mi z temp 3 -5 *C.
Bezimienny Gość.ketrab_*
Napisano 13 lipca 2015 - 10:30
Jak wymontować wentylator, bo mi zaczyna chodzić dopiero od 2 biegu, i co tam jest do naprawy i jak to się robi ?
Zbieram info dla mechanika )
Napisano 13 lipca 2015 - 10:37
Zbieram info dla mechanika - dobry tekst
Napisano 13 lipca 2015 - 10:41
@ketrab,
Wentylator to wymontujesz bez problemu. po prostu trzeba odkręcać to co przeszkadza w jego wyciągnięciu.
A co do zrobienia w samym silniczku? Najczęściej szczotki wentylatora się zużywają, ich wymiana załatwia temat.
Tak to wygląda:
(zdjęcie ze strony Miecia z naprawy silniczka wentylatora http://www.pt-cruiser.pl/ )
http://www.pt-cruise...e/szcz01net.jpg
Napisano 13 lipca 2015 - 10:41
sam zrób - spuszczasz trochę płynu chłodzącego, aby odpiąć górnego węża gumowego. Odkręcasz wentylator z obudową, wyciągasz wtyczke i wyciągasz na zewnątrz. Wykręcasz z obudowy wentylator i jakimś wybijakiem odbijasz zagięcia na obudowie i ostrożnie powoli do góry, aby nie wyskoczyły szczotki - wymieniasz dwie, które się skończyły (lutujesz) i montujesz w odwrotnej kolejności jak demontowałeś. Będzie trochę zabawy z lutowaniem i włożeniem wirnika, ale nic trudnego - nie zapomnij potem płyn chłodniczy uzupełnić.
O ile pamiętam to jakoś to tak było
Napisano 13 lipca 2015 - 10:59
Napisano 13 lipca 2015 - 11:18
Jędruś, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, dlatego powołałem się na to co pisał/mówił Jacek. To że temp w wylocie z kratki jest zależna od temp zewnętrznej to jest logicznie, Podana temp w wylocie kratki w moim aucie była mierzona przy temp zewnętrznej około 25*C.
Gdyby mi dmuchało z kratki w okolicach 15*C, to raczej auta by to nie schłodziło w wystarczający sposób.
To co robimy "zabawę" i sprawdzamy temp nawiewu w naszych autach?
Przyjmujemy że wentylator klimy jest na pierwszym biegu i podajemy temp zewnętrzną również. Ja do pomiaru muszę troszkę poczekać bo na zewnątrz mam teraz 18*C
Napisano 14 lipca 2015 - 20:12
Załączone pliki
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 14 lipca 2015 - 20:15
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 14 lipca 2015 - 22:21
A ja myślałem, że klima nie włączy się jak pierwszy bieg wentylatora jest niedziałający... :|
Napisano 16 lipca 2015 - 17:42
Jędrek, tabele tabelami a ja dziś sprawdziłem temp nawiewu termometrem (rtęciowym)
Temperatura zewnętrzna 28*C
Ustawiony nawiew zewnętrzny i włączony pierwszy bieg wentylatora temp wynosi 1*C
Przy włączonym trzecim biegu temperatura podniosła się do 5*C
Napisano 16 lipca 2015 - 17:57
Napisano 16 lipca 2015 - 17:59
Jędrek, ja wiem co mam a info napisałem żeby inni też sobie sprawdzili z jaką tem im klima chłodzi.