Dzięki.
Wydaje mi się, że jestem blisko rozwikłania tej zagadki. Przeanalizowałem jeszcze raz całą sytuację i Twoje informacje i moja diagnoza jest następująca:
Co do błędu P0514 to w moim przypadku nie ma to nic wspólnego z aku. U mnie aku nie mieści się pod siedzeniem więc nawet nie nachodzi na czujnik temperatury. Jest bardzo prawdopodobne, że przy tegorocznych upałach czujnik złapał temperaturę wnętrza kabiny a jak PT stał gdzieś na słońcu to mogło to być dobrze ponad 50 stopni. Przy oryginalnym aku czujnik jest pod akumulatorem i nie ma szans tak się nagrzać od słońca. Nie wiem kiedy pojawił się ten błąd bo nie sprawdzam tego systematycznie.
Co do kontrolki braku ładowania to sytuacja wygląda tak, że zapalała się przez trzy dni, zawsze rano zanim silnik się nagrzał i to były te dni kiedy temperatura rano spadła do około 10 C. To by potwierdzało teorie, że zwiększone obciążenie alternatora świecami żarowymi przy uszkodzonym sprzęgle może powodować problemy z ładowaniem. Pasuje mi ta teoria bo przy ciepłym silniku nic się nie dzieje i ostatnio jak temperatury są wyższe to nawet przy zimnym silniku z ładowaniem nie ma problemu. Czyli jednak sprzęgło alternatora.
Ale to tylko teoria która wymaga weryfikacji.