To może Andrzej jeszcze mi podpowiesz, problem jest z radiem fm, i cd może mnie naprowadzisz na co zwrócić uwagę. Po włączeniu radia wszystko się świeci ale brak dźwięku, kilka-kilkanaście razy przełączenie między cd a radiem fm budzi się końcówka mocy i radio lub cd gra. Po ponownym wyłączeniu radia problem powraca. Wydaje mi się że jakiś tranzystor nie przełącza ale nie wiem. Całe radio zostało przelutowane na nowo i nic się nie zmieniło.

Problem z radiem po wymianie kostki stacyjki
Napisano 13 grudnia 2015 - 20:25
Napisano 13 grudnia 2015 - 20:38
Mozesz mieć mikropęknięcia i płyta do wyrzucenia , miałem takie z dwoma złączami ze trzy szt .
Płytki sa zabezpieczone lakierem przed wilgocią i łatwo sprawdzić czy ktoś coś robił i co robił - a przylutowanie nie wchodzi w rachubę .
Masz płytę główna i płytkę koncówki mocy na zdjęciach
Załączone pliki
Napisano 13 grudnia 2015 - 20:44
Tak, zgadza się, lakier ten zmyłem i punkty lutownicze przelutowałem, myślałem że może gdzieś zimny lut lub coś podobnego. W centralce to pomogło, tutaj nie. Wcześniej nic nikt z tym radiem nie robił tak jak mówisz bo nie było widać żadnej ingerencji.
Bezimienny Gość.yarek777_*
Napisano 14 grudnia 2015 - 17:35
Andrzeju czy Twoja oferta co do naprawy radia jest nadal aktualna.prawde mówiąc nie chce go zmieniać na inne nowsze.Te mi tak jakoś bardzo pasujepoza tym mimo że oglądałem kilkadziesiąt modeli w mediamarkt nie znalazłem identycznego koloru podświetlenia. Tylko podobne.oryginalne chyba najlepiej wygląda. No chyba ze się wyda około 2 tys no może 1500
Napisano 14 grudnia 2015 - 17:44
Napisano 14 grudnia 2015 - 18:26
jeszcze nie rozebralem radia,auto z 2000r
wiem ze to tylko kilkanascie min,ale pracuje od 6 do 17 i zawsze jest ciemno,a tak naprawde jak wracam do domu to juz nie mam ochoty na nic,za pare dni sie tym zajme,urlop
listopad 2000 jezeli to ma znaczenie
Napisano 14 grudnia 2015 - 22:36
Pilota czy nadaje sygnał możesz sprawdzić zwykłym radiem
Napisano 17 grudnia 2015 - 19:57
Witam ponownie,Andrzeju miales racje,wyjac radio to niespelna 5 min,ale niestety nie udalo mi sie nic sprawdzic,za pozno sie do tego zabralem,przed chwila wrocilem z auta,pechowo akurat dzis zepsula sie probowka!!!(albo juz wczesniej po prostu nie dziala)a nie chce teraz nic kombinowac z zarowka i kablem,a ze wypilem pare browarow nie moge pojechac kupic nowej probowki
Ale wracam do tematu,radio jest na 2 kostki,jest tez podlaczony przewod antenowy,drugi tez sobie jest luzny i uziemnienie
straszny tam metlik,widac ze ktos wszysto przerabial i podlaczal swoimi przewodami,wszystko niechlujnie owiniete tasma izolacyjna,tasma pokruszona,zrobilem zdjecie
tak to wyglada,ze wogole sie dziwie ze czasami dziala,tak raz lub 2 razy dziennie sie wlacza,czasami z wyswietlaczem czasami bez
na radiu u gory jest napisany olowkiem kod 4 cyfrowy,czy to bedzie kod radia?
tak myslalem wszystko obciac przy oryginalnych kablach z kolorami i na nowo zaizolowac,tylko martwie sie ze sa krotkie i jest malo miejsca by to zrobic,ale bym chyba sprobowal
Lowermann
dzieki za wskazowke ale pilota w ten sposob nie moge sprawdzic,probowalem,moze dlatego ze on daje tylko 1 sygnal a nie ciagly,a probowalem tez innym pilotem dzialajacym od drugiego auta i nic,zadnej zmiany w radiu
Załączone pliki
Napisano 21 grudnia 2015 - 22:07
Witam, w sumie to mam po trosze z kilku tu opisanych usterek.
Po pierwsze radio mi działa, jeśli chodzi o funkcje, jednak co jakiś czas gaśnie wyświetlacz, który się zapala po dociśnięciu kluczyka.
Myślę że przyczyna tkwi w stacyjce. Co więcej kluczyk na odpalonym silniku mogę wyjąć i auto nadal działa. Pytanie tylko jest takie czy można z tym jeździć póki co? i ile może to kosztować jeśli chodzi o naprawę?
Użytkownik Tofik edytował ten post 21 grudnia 2015 - 22:08
Napisano 21 grudnia 2015 - 22:41
Witam,u mnie jednak padlo radio,chociaz z poczatku nie bylem pewien,poniewaz raz gralo,raz nie,z wyswietlaczem,bez,robilo co chcialo,az zrobilem dokladnie to co napisal andrzej(szukaj wyzej)
wyjalem radio...3,5min
wzialem probnik i sprawdzilem wszystkie plusy,okazalo sie ze sa i tak jak powinno byc,1 na stale,drugi po przekreceniu kluczyka i 3 podswietlenie po wlaczeniu swiatel,wszystkie plusy dzialaja
zrob to i bedziesz mial pewnosc
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 22 grudnia 2015 - 13:25
Witam, w sumie to mam po trosze z kilku tu opisanych usterek.
Po pierwsze radio mi działa, jeśli chodzi o funkcje, jednak co jakiś czas gaśnie wyświetlacz, który się zapala po dociśnięciu kluczyka.
Myślę że przyczyna tkwi w stacyjce. Co więcej kluczyk na odpalonym silniku mogę wyjąć i auto nadal działa. Pytanie tylko jest takie czy można z tym jeździć póki co? i ile może to kosztować jeśli chodzi o naprawę?
Tofik, to bardzo częste objawy. Myślę, że radio OK. Można jeździć bez obawy, aż nadejdzie czas, że nic nie da dociskanie kluczyka.
Bezimienny Gość.dzujs_*
Napisano 03 stycznia 2016 - 14:54
Musisz wysunąć radio i sprawdzić czy sa 3 plusy na radiu dwa sa na stałe : dwa grube przewody różowe z niebieski paskiem , plus po stacyjce : przewód czerwony z białym paskiem i obok 4 plus z podświetlania : przewód pomarańczowy .
Jesli masz podstawowe plusy na przewodach różowych i czerwonym radio musi grać i świecić - jesli nie ma to usterka jest radiu
W żadnym przypadku nie podłączać nic pod przewód fioletowy z białym paskiem - to magistrala systemu całej elektroniki auta J1850 , w niektórych autach trzeba nawet odciąć bo potrafi przy uszkodzonym radiu auto nie odpalić .( przewód ten można odciąć nic sie nie stanie i nic nie popsuje , radio nie będzie diagnozowane przez komputer )
Bezimienny Gość.dzujs_*
Napisano 23 stycznia 2016 - 20:57
Sprawa wyglada nastepujaco.
Okazuje sie, ze radio sprawne, ale tylko wtedy dziala jak wyciagnieta jest taka mala wtyczka z jednym niEbiesko-zoltym kabelkiem. Jak wtyczke wpinam do radia to mrugaja diody treble i bass i radi nie zyje.
Od czego ta wtyczka?? El. Antena??
Napisano 23 stycznia 2016 - 21:17
Nadal wracamy do punktu wyjścia ze radio jest uszkodzone ale na twoje szczęście można go całkowicie odłączyć - nie ma znaczenia na prace radia
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 23 stycznia 2016 - 21:06
Bezimienny Gość.dzujs_*
Napisano 23 stycznia 2016 - 21:29
Napisano 23 stycznia 2016 - 21:50