Pomarańczowe światła pozycyjne
Napisano 29 kwietnia 2016 - 09:52
Bezimienny Gość.Sylwio_*
Napisano 29 kwietnia 2016 - 17:14
Tknięty przeczuciem sprawdziłem tym razem tył samochodu i..... holera ale tego się właśnie spodziewałem - nie ma przeciwmgielnego!!
Jak rzesz k...oronka to auto przechodziło 10 lat przeglądy???
Normalnie irytacja na maxa...... nawet już zwrot pojazdu mi chodzi po głowie...
Dodam nieśmiało że przeciwmgielnych z przodu również nie ma .....taki standard ponoć....
Czy ktoś mógłby w kilku słowach opisać (lub może jest to już dokładnie opisane) jak można rozwiązać problem tylnego przeciwmgielnego?
Napisano 29 kwietnia 2016 - 17:50
W żadnym bezpośrednio sprowadzanym ze Stanów niema z tyłu przeciwmgielnego, z przodu to zależy od wersji, dodatkowo niema w wyłączniku zespolonym takiej opcji.
Ja wstawiłem płaską płytkę z ledami do tej czerwonej lampy w zderzaku, światło trochę słabawe ale przegląd przechodzi, myślałem o wymianie na mocniejsze ale jak to zwykle.... a wyłącznik dołożyłem mały dodatkowy.
I Ty z takiego powodu chcesz pitolka zwracać? Ciekawe co byś powiedział gdybyś musiał jeszcze tylne kierunki przerabiać bo w innych modelach Chryslera migają światła stopu.
Nie wiem czy tu ktoś to opisywał ja jak trafiłem na to forum to przerabiałem taki temat w kilku innych modelach.
Jak rzesz k...oronka to auto przechodziło 10 lat przeglądy???
Przeglądy przechodzą jeszcze gorsze przypadki ale to nie zobowiązuje do nierespektowania prawa.
Przyglądnij się ile autek jeździ z zapalonymi żółtymi z przodu.
Napisano 29 kwietnia 2016 - 18:40
tak to wygląda.
Załączone pliki
Użytkownik mittek edytował ten post 30 kwietnia 2016 - 08:29
Bezimienny Gość.Sylwio_*
Napisano 29 kwietnia 2016 - 20:27
Dlaczego oddać - dzisiaj doszła jeszcze instalacja gazowa - cała do wymiany, łącznie z butlą - miała wymagać tylko lekkiej regulacji bo nierówno pracowała:(. Cały Pitek oczywiście miał być w stanie idealnym..... Ale koniec biadolenia - po prostu na chłodno muszę to sobie przekalkulować.
Wracając do tematu pozycji i przeciwmgielnych - małe sprostowanie - użyłem skrótu myślowego że nie ma przednich przeciwmgielnych w sensie nie działają nie działają ale są na wyposażeniu:)
Teraz pomarańczowe pozycje - tak jak pisał Yodarek pomarańczowy kolor pozycji to nie jedyny problem. Problem jest o wiele poważniejszy. Dzisiaj rozmawiałem z diagnostami i amerykańskie lampy są symetryczne w przeciwieństwie do europejskich asymetrycznych (oświetlanie pobocza). Gościu powiedział, że jeśli będą białe pozycje w amerykańskiej obudowie to mnie przepuści (choć na dobrą sprawę nie powinien bo na kloszu nie ma europejskiej homologacji) ale.......będę jeździł na własną odpowiedzialność z czymś takim. Jeśli np. dojdzie do wypadku nie z mojej winy a druga strona powie, że została oślepiona moimi światłami to po weryfikacji lamp uznana zostanie prze policję moja wina gdyż oświetlenie takie nie spełnia wymagań stosownych przepisów. Koniec kropka.
Można więc sobie przerabiać i wstawiać białe ledy i liczyć na to, że nic złego się nie wydarzy....
To samo może dotyczyć tylnych przeciwmgielnych - ktoś we mgle wjedzie w kufer a za sprawcę zostanie uznany posiadacz "nieregulaminowych" lamp.
Nie wiem czy w takim razie gra jest warta świeczki - najlepiej było by chyba wymienić całe lampy.
Napisano 29 kwietnia 2016 - 20:47
najlepiej było by chyba wymienić całe lampy
ja tak zrobiłem w moim amerykańcu.
Tylne p.mgielne założył poprzedni właściciel - w lewej lampie cofania umieścił czerwoną żarówkę i zamontował oddzielny włącznik.
Napisano 29 kwietnia 2016 - 21:01
tylna lampa przeciwmgielna używana (może być od anglika) to raptem 50-60 PLN. Miałem wcześniej czerwonego LEDa ale to nie zdawało egzaminu.
dorobienie przełącznika to prościzna... ja dołożyłem dodatkowo przekaźnik (prąd z lampy tylnej).
co ciekawe przednie reflektory mam z homologacją europejską ale pozycje były dorabiane.
Użytkownik barthek edytował ten post 29 kwietnia 2016 - 21:02
Napisano 29 kwietnia 2016 - 21:02
Bezimienny Gość.Sylwio_*
Napisano 29 kwietnia 2016 - 21:26
W przypadku wystąpienia zdarzenia drogowego to może być tylko pretekst (oślepienie oczywiście).
Nie ma znaku homologacji a to już może być przyczyną bardzo poważnych problemów!
Tylna lampa przeciwmgielna - na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/sw...5877584462.html
Jest napisane, że to lampa prawa.
Czy można je stosować również na lewą stronę, czy na każdej stronie musi być dedykowana lampa?
Napisano 29 kwietnia 2016 - 21:29
są wymienne.
Bezimienny Gość.Sylwio_*
Napisano 29 kwietnia 2016 - 21:43
Tylne p.mgielne założył poprzedni właściciel - w lewej lampie cofania umieścił czerwoną żarówkę i zamontował oddzielny włącznik.
Czy wstawienie czerwonej żarówki załatwi temat (plus oczywiście przełącznik)?
Czy przepisy nie wymagają by klosz był czerwony?
Napisano 29 kwietnia 2016 - 21:54
wg przepisów mają być 'wyraźnie jaśniejsze' od pozycyjnych. mój LED świecił raczej słabiej ale nigdy sie diagnosta tego nie czepiał. wymieniłem na lampę przy okazji ukruszenia plastiku
druga sprawa, że muszą się włączać jedynie z innymi światłami.
Napisano 29 kwietnia 2016 - 22:00
Czy przepisy nie wymagają by klosz był czerwony?
Przepisy tego nie wymagają, ma być czerwona barwa światła, nie klosza.
Tak jak przy kierunkach, klosze są białe z pomaranczową żarówką.
Bezimienny Gość.Sylwio_*
Napisano 29 kwietnia 2016 - 22:03
A jak jest w europejskich wersjach PT - czy jest dodatkowy przełącznik do tylnych przeciwmgielnych, czy włączają się zawsze i tylko gdy uruchamiane są przednie przeciwmgielne?
Napisano 29 kwietnia 2016 - 22:38
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 30 kwietnia 2016 - 21:28
Zgadzam się z Andrzejem, tym bardziej, że inne są przepisy określające sytuacje kiedy możemy jechać na przednich światłach przeciwmgłowych a inne tylnych.
Napisano 30 kwietnia 2016 - 22:57
W przypadku wystąpienia zdarzenia drogowego to może być tylko pretekst (oślepienie oczywiście).
Nie ma znaku homologacji a to już może być przyczyną bardzo poważnych problemów!
Tylna lampa przeciwmgielna - na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/sw...5877584462.html
Jest napisane, że to lampa prawa.
Czy można je stosować również na lewą stronę, czy na każdej stronie musi być dedykowana lampa?
Mam tylną lampę przeciwmgielną, jeśli chcesz to możemy się zamienić.
Bezimienny Gość.Sylwio_*
Napisano 02 maja 2016 - 21:36
Po przemyśleniach za i przeciw - zrezygnowałem z instalacji żarówek diodowych dual color.
Dzisiaj zamówiłem europejskie przednie lampy.
Do tyłu włożę żarówkę czerwoną a w kabinie zainstaluję dodatkowy włącznik tylnych przeciwmgielnych.
Przynajmniej nie będę się martwił, że komuś (na stacji czy drodze) przyjdzie do głowy robić problemy.
Swoją drogą współczuję właścicielom modeli amerykańskich, które nigdy w europejskich wersjach nie były produkowane.....