Witajcie klubowicze. Od soboty jestem posiadaczem PT Cruisera. Wprawdzie, kiepskie to powitanie, kiedy zaczyna się od zadawania pytań, ale parę kwestii technicznych tego samochodu mnie frapuje. Część z nich już rozwiązałem po przeszukaniu forum, nad innymi jeszcze pracuję. Niestety nie mogłem skorzystać z pomocy stacji diagnostycznej podczas kupna, bo przyjechałem za późno i w sobotę były pozamykane, więc (czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal), zawieszenie to dla mnie na razie zagadka. Na pierwszy ogień praca silnika:
Przede wszystkim zastanawia mnie, czy w silniku 2.0 Chryslera to typowe, że gdy rozpędzam samochód na biegu, a potem puszczam gaz i wciskam sprzęgło, to obroty jeszcze na jakąś sekundę utrzymują się na tym poziomie, na którym wysprzęgliłem, a nawet delikatnie się podnoszą i dopiero opadają po nieco ponad sekundzie? Na jałowym biegu obroty wynoszą na moje oko, jakieś 900, wskazówka niewiele poniżej 1000. Niebawem mam zamiar założyć gaz i chciałbym, żeby silnik pracował bez zarzutu.
Druga sprawa, troszkę powiązana z tematem, to że wczoraj wymieniłem termostat, gdyż w drodze do domu od sprzedającego, auto nie osiągało właściwej temperatury. Teraz temperatura jest w znacznej mierze ok, tylko że wentylator na chłodnicy załącza się nawet gdy silnik jest zimny. Tak jakby załączał się w jakichś odstępach czasu, bez względu na temperaturę. Kiedy stoję w korku, to po włączeniu wentylatora temperatura utrzymuje się na właściwych 90 stopniach, ale podczas jazdy (wiadomo jakie temperatury mamy teraz za oknem) to czasem temperatura silnika opada i po chwili wraca, tak jakby ten wentylator załączał się podczas jazdy i dodatkowo chłodził silnik. Ogrzewania w kabinie nie mam w ogóle, ale już przeczytałem posty, żeby przepłukać nagrzewnicę, zwłaszcza że stary termostat był przyklejony na silikonie i może dostał się kawałek do układu i przytkał nagrzewnicę. Zajmę się tym po jutrze.
Proszę, podzielcie się swoim doświadczeniem na temat pracy tych silników. Czy takie obroty i praca wentylatora to norma w tych autach?
Użytkownik HappyHearse edytował ten post 06 grudnia 2016 - 21:54