nalepki na światła w anglii
Bezimienny Gość.lmir_*
Napisano 25 czerwca 2010 - 22:30
podobno tam zakłada się jakieś nalepki na światła
czy ktoś coś wie na ten temat
no i gdzie to cudo kupić
a może nasze cuda tego nie potrzebują?
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 26 czerwca 2010 - 06:08

Koszt niewielki bo ceny od 5 do 7 funtów. Możesz je kupić chociażby na promie. Wypatruj lub pytaj o headlight deflectors
Przed zakupem zwróć uwagę na opakowaniu do jakich modeli samochodu pasują. Naklejasz na światła zgodnie z instrukcją i po kłopocie.
Tak to wygląda

P.S. Na upartego można jechać bez tego

Bezimienny Gość.Shilla_*
Napisano 26 czerwca 2010 - 11:28

Napisano 26 czerwca 2010 - 11:52
Na Twoim miejscu kupiłbym reflektor przystosowany do ruchu prawostronnego. Tu nie chodzi czy diagnosta "podbije" przegląd, ale po prostu pomyśl o tych którzy jadą z przeciwka.
Czy Ty lubisz być oślepiana przez kogoś jadącego z przeciwnej strony ?

Napisano 26 czerwca 2010 - 12:55
Shilla napisał
Ja mam lewa lampe z anglika i zawsze kłopoty z przeglądem.
Tak jak napisał adames jest to rozwiązanie chwilowe, lampy z anglika i odwrotnie i europejczyka w Anglii zawsze będą dawały światło na boki i będą oślepiały

Napisano 26 czerwca 2010 - 13:30
Jeśli by takie nakładki załatwiały sprawę reflektory były by jak w stanach a w europie zakładalibyśmy nakładki w zależności, w jakim ruchu się poruszamy
Napisano 26 czerwca 2010 - 14:08
krzyś napisał
A ja poszedłbym jeszcze dalej przyklejenie czegokolwiek na szkło reflektora na pewno ogranicza strumień światła
Krzysztof podyskutuj z drogówką w UK. Oczywiście nie ma obowiązku naklejania tych ograniczników ale w razie czego .. odpukać .... jesteś pod wozem i wówczas to jest tzw. góżdź
Napisano 26 czerwca 2010 - 15:40

Ale zgodnie a prawem unijnym nie musimy dostosowywać pojazdu do przepisów panującym w danym kraju, w którym się poruszamy, jeśli pojazd jest zarejestrowany np. w Polsce
Reflektory maja homologacje a te naklejki raczej mało prawdopodobne a wszystkie elementy mające zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo muszą być homologowane oświetlenie to podstawa
Napisano 26 czerwca 2010 - 17:08
krzyś napisał
Ale zgodnie a prawem unijnym nie musimy dostosowywać pojazdu do przepisów panującym w danym kraju, w którym się poruszamy, jeśli pojazd jest zarejestrowany np. w Polsce
Reflektory maja homologacje a te naklejki raczej mało prawdopodobne a wszystkie elementy mające zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo muszą być homologowane oświetlenie to podstawa
krzyś a ja uważam że święta wielkanocne są mniej ważniejsze od świąt bożonarodzeniowych, Lubię prezenty od św. Mikołaja, i jak pojadę do UK to jak zawsze kupię ten wynalazek i go zamontuję aby nie utrudniać życia innym.
pozdrawiam

Napisano 27 czerwca 2010 - 18:49
a ja uważam że święta wielkanocne są mniej ważniejsze od świąt bożonarodzeniowych, Lubię prezenty od św. Mikołaja, i jak pojadę do UK to jak zawsze kupię ten wynalazek i go zamontuję aby nie utrudniać życia innym.
Według mnie to wszystkie święta są ważniejsze od dni roboczych
Ja cię do niczego nie zmuszam ani nie nawracam jak chcesz możesz sobie takie naklejki nakleić także na tylne światła i będzie OK

Napisano 28 czerwca 2010 - 05:36

Napisano 28 czerwca 2010 - 07:47

Bezimienny Gość.obrus_*
Napisano 28 czerwca 2010 - 11:25
krzyś napisał
No to zycze powodzenia przy spotkaniu z tutejsza drogówką :upskrakus101, Wiem jak trefisz debila to każe ci kierownice przełożyć
![]()
Napisano 28 czerwca 2010 - 12:59
Bezimienny Gość.obrus_*
Napisano 28 czerwca 2010 - 13:48
Napisano 28 czerwca 2010 - 15:06
Napisano 28 czerwca 2010 - 16:09
2 października 1997. Z przyjętej systematyki wypływa podział na dyrektywy ramowe i dyrektywy szczegółowe. Trzy dyrektywy ramowe określają reguły wydawania homologacji dla pojazdów samochodowych oraz ich przyczep (70/156/EWG), dla ciągników rolniczych lub leśnych (2003/37/WE) oraz dla dwu- lub trzykołowych pojazdów mechanicznych (2002/24/WE). Obok pojazdów samochodowych homologację mogą uzyskać także zespoły wyposażenia, części pojazdów
i samodzielnie działające jednostki techniczne (np. silniki). Dyrektywa 70/156/EWG dzieli pojazdy samochodowe i ich przyczepy na kategorie. Ze względu na dynamiczny rozwój techniki samochodowej Unia Europejska wprowadza nowelizację tej dyrektywy, wielokrotnie już zmienianej i uzupełnianej. Pierwszym stopniem tej nowelizacji jest dyrektywa 2001/116/WE, określająca reguły homologacji pojazdów kategorii M1 (samochody osobowe). Nowością będzie wprowadzenie wielostopniowej homologacji typu dla samochodów ciężarowych.
Bezimienny Gość.obrus_*
Napisano 28 czerwca 2010 - 19:07

Napisano 28 czerwca 2010 - 20:17

Przypominam , że to jest temat ogólny a nie Offtopic

Napisano 28 czerwca 2010 - 20:56