czyszczenie kolektora ssącego

Napisano 09 sierpnia 2011 - 19:09

Napisano 09 sierpnia 2011 - 19:14
Zadzwoń do nich nie ma problemu z ustaleniem czesci :
http://www.edmark.com.pl/kontakt.html
- komplet uszczelek do EGR 32zł oryginał
- uszczelki do kolektora 86zł oryginał , zamiennik Elringa 61 zł
Napisano 09 sierpnia 2011 - 19:18
Napisano 09 sierpnia 2011 - 21:20
Napisano 11 marca 2015 - 18:25
Temat pasuje wiec dolacze wczoraj czyscilem kolektor i wygladal on tak.
Napisano 11 marca 2015 - 19:16
Ja .
Czy są jakieś objawy że przyszedł już czas na takie czyszczenie ? czy nic nie musi się dziać ?
Napisano 11 marca 2015 - 20:06
Mój kolektor wyglądał podobnie, sprawdź czy dział "gruszka" pod kolektorem. Jak zasysa powietrze to klapy powinny się chyba zamykać. Niestety trzeba wytworzyć dość znaczne podciśnienie żeby ona ruszyła.
Napisano 11 marca 2015 - 20:52
Mój kolektor wyglądał podobnie, sprawdź czy dział "gruszka" pod kolektorem. Jak zasysa powietrze to klapy powinny się chyba zamykać. Niestety trzeba wytworzyć dość znaczne podciśnienie żeby ona ruszyła.
Jak ona wygląda i pokrótce jak to zrobić ?
Napisano 11 marca 2015 - 21:12
Na filmiku widac ta banke z rurka musisz wytworzyc podcisnienie mocno zassac wtedy klapki sie zamykaja jak tak sie dzieje to dziala.
Napisano 11 marca 2015 - 21:15
Pod kolektorem, przykręcona jest plastykowa "puszka" do której podłączony jest wężyk który widzisz jak podniesiesz maskę .
Od tej puszki - gruszki wystaje dźwigienka która jest podłączona do mechanizmu klap w kolektorze, to te widoczne na zdjęciach przepustnice.
Jak wytworzy się podciśnienie to klapy się zamykają i wtedy powietrze dochodzi jednym kanałem.
Napisano 11 marca 2015 - 21:29
okej dzięki , to czyli silnik nie musi mieć jakiś objawów niepokojących jak kolektor będzie zabrudzony.
Napisano 11 marca 2015 - 21:41
Napisano 08 lipca 2016 - 20:25
KasiaRob,
Zadzwoń do nich nie ma problemu z ustaleniem czesci :
http://www.edmark.com.pl/kontakt.html
- komplet uszczelek do EGR 32zł oryginał
- uszczelki do kolektora 86zł oryginał , zamiennik Elringa 61 zł
hmmm wlasnie do nich pisalem i dostalem taka oto odpowiedz masakra ten sklep,cos tu nie gra heh
Witam,
Katalog nie podaje żadnych uszczelek. Pewnie jest składane na pastę uszczelniającą.
Pozdrawiam / Best Regards
Napisano 30 października 2017 - 19:58
Pytanko. Odkręciłem zawór i wyleciała woda. Za mało spuszczone. Po skręceniu ( nie wymieniałem uszczelek !!! ) odpaliłem, to zassał płyn chłodniczy i kopci na biało.
Pytanie, czy w momencie kiedy poluzowałem śruby, woda wlała się do kanału spalinowego i teraz zwyczajnie musi to przepalić , czy jest nieszczelność i ponowne rozebranie i uszczelka ?
Silikon wysokotemp. nie załatwi sprawy ?
Użytkownik koliber01 edytował ten post 30 października 2017 - 22:54
Napisano 31 października 2017 - 20:07
Pytanko. Odkręciłem zawór i wyleciała woda. Za mało spuszczone. Po skręceniu ( nie wymieniałem uszczelek !!! ) odpaliłem, to zassał płyn chłodniczy i kopci na biało.
Pytanie, czy w momencie kiedy poluzowałem śruby, woda wlała się do kanału spalinowego i teraz zwyczajnie musi to przepalić , czy jest nieszczelność i ponowne rozebranie i uszczelka ?
Silikon wysokotemp. nie załatwi sprawy ?
jaki zawór? jaka woda?
Napisano 01 listopada 2017 - 08:08
Napisano 01 listopada 2017 - 10:50
jaki zawór? jaka woda?
Przez zawór EGR w 2,2CRD przechodzi kanał układu chłodzenia , były stosowane dwa typy zaworów w jednym jest stosowane uszczelnienie gumowe i podkładka metalowa , w drugim tylko uszczelka metalowa inaczej jest wyprofilowana cześć czołowa zaworu przykręcana do głowicy .
Napisano 01 listopada 2017 - 17:34
Przez zawór EGR w 2,2CRD przechodzi kanał układu chłodzenia , były stosowane dwa typy zaworów w jednym jest stosowane uszczelnienie gumowe i podkładka metalowa , w drugim tylko uszczelka metalowa inaczej jest wyprofilowana cześć czołowa zaworu przykręcana do głowicy .
Aaaaaaaaaaaaaa to oto chodzi nie zakumałem bo temat o kolektorze
a po kiego h on zawór odkręcał
Użytkownik chromek 1 edytował ten post 01 listopada 2017 - 17:35