Światła do jazdy dziennej LED
Bezimienny Gość.Anykey_*
Napisano 03 października 2011 - 11:15
I tutaj zaczyna się problem, jakie wybrać i gdzie je zamontować. Może macie jakieś doświadczenie ze światłami do jazdy dziennej?
Napisano 03 października 2011 - 12:36
Chodziło wprawdzie o modernizację, ale może warto się zastanowić nad modyfikacja oświetlenia już istniejącego?
Ja zainstalowałem u siebie przekaźnik i mam światła dzienne zrobione ze świateł drogowych.
Nie chciałem "szpecić" pitka montując ledy.
Tu jest temat, w którym było to opisywane.
http://ptcruiserclub... ... sc&start=0
Napisano 03 października 2011 - 12:45

Napisano 03 października 2011 - 13:36
Temat nie upad : ale nie rozwija się ze wzgledu na to że sprzedawca modułów które stosowaliśmy okazał się oszustem , pobrał kasę i nie przysłał towaru , sprawa na policji , konto zawieszone
Napisano 03 października 2011 - 13:40
Temat nie upad : ale nie rozwija się ze wzgledu na to że sprzedawca modułów które stosowaliśmy okazał się oszustem , pobrał kasę i nie przysłał towaru , sprawa na policji , konto zawieszone
...niezły szwindel

Napisano 03 października 2011 - 18:34
Dostawca miał zmodernizować moduł tak, aby nie trzeba było stosować dodatkowego przekaźnika. Niestety, ale do tej pory Jędrek nie może wywalczyć ani kasy ani modułu.
Niemniej światła dzienne działają zgodnie z przepisami, a dodatkową zaletą jest to, że oprócz tego że żarówki świateł mijania nie świecą i zmniejszyło się zużycie paliwa, to podczas jazdy, wyraźnie widać temp powietrza na wyświetlaczu.
Normalnie jak włączy się światła mijania, to cyferki temp świecą z mniejszą mocą.
Napisano 03 października 2011 - 18:54
Napisano 03 października 2011 - 18:58
Wcześniej ciężko było zejść poniżej 9l/100
Bezimienny Gość.wacwac_*
Napisano 31 października 2011 - 22:22
Napisano 31 października 2011 - 22:29
Zanim zrobiłem modyfikację świateł dziennych ze świateł drogowych, to właśnie myślałem o tych okrągłych 7cm . Jedyne miejsce, żeby to jakoś wyglądało, to właśnie obok świateł przeciwmgłowych.
Napisano 09 listopada 2011 - 13:32

Napisano 04 grudnia 2011 - 19:56
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 07 grudnia 2011 - 18:19
http://allegro.pl/sw... ... 54092.html
albo tutaj na jego stronie
http://kogiel.za.pl/faq.php
Napisano 07 grudnia 2011 - 20:03

Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 08 grudnia 2011 - 07:27
Napisano 10 grudnia 2011 - 21:00
Bezimienny Gość.Dannek_*
Napisano 01 marca 2012 - 11:02
odgrzewam troszkę ten temat ponieważ zastanawiam się nad montażem świateł dziennych w moim PT. Po lekturze tematów na forum wywnioskowałem że nie jest to jednak taka prosta sprawa. Ledy z wiadomych względów odpadają, a montaż w drogowych wydaje się jedynym racjonalnym. Problem jednak w tym iż brak sterownika do takiego patentu.
Znalazłem coś takiego
http://betatronic.pl... ... s_id=12599
ale rozumie że to poda 100% mocy na żarówki więc będę oślepiał.
myślałem nad podpięciem pod światła mijania ale wtedy (poprawcie mnie jeśli się mylę) nic nie zyskam bo nadal będą się świeciły wszystkie (przód, tył deska rozdzielcza) jak przy normalnie załączonych światłach mijania.
wpadłem też na inny pomysł a mianowicie żeby nie podłączać tego do instalacji zaraz za przekaźnikiem, a dopiero w lampie przedniej bądź zaraz przed nią, a na instalacji fabrycznej tuż przed miejscem podpięcia dołożyć diodę prostowniczą co (moim zdaniem) spowoduje iż będą się świeciły tylko te lampy które w ten sposób podepnę (w moim przypadku mijania bo pod te lampy mam zamiar się podłączyć).
co sądzicie o takim patencie? jest to realne w wykonaniu?
Zaznaczam że jestem raczej laikiem w takich sprawach i dla tego wale na forum:)

Napisano 01 marca 2012 - 20:11
NIe jestem zwolennikiem zakłądania świateł do jazdy dziennej.Co do tego modułu z linku.Problem może powstawać w chwili załączania się klimy.światła na małą chwilke mogą się wyłączać (moment załączenia się sprężarki).witam serdecznie
odgrzewam troszkę ten temat ponieważ zastanawiam się nad montażem świateł dziennych w moim PT. Po lekturze tematów na forum wywnioskowałem że nie jest to jednak taka prosta sprawa. Ledy z wiadomych względów odpadają, a montaż w drogowych wydaje się jedynym racjonalnym. Problem jednak w tym iż brak sterownika do takiego patentu.
Znalazłem coś takiego
http://betatronic.pl... ... s_id=12599
ale rozumie że to poda 100% mocy na żarówki więc będę oślepiał.
myślałem nad podpięciem pod światła mijania ale wtedy (poprawcie mnie jeśli się mylę) nic nie zyskam bo nadal będą się świeciły wszystkie (przód, tył deska rozdzielcza) jak przy normalnie załączonych światłach mijania.
wpadłem też na inny pomysł a mianowicie żeby nie podłączać tego do instalacji zaraz za przekaźnikiem, a dopiero w lampie przedniej bądź zaraz przed nią, a na instalacji fabrycznej tuż przed miejscem podpięcia dołożyć diodę prostowniczą co (moim zdaniem) spowoduje iż będą się świeciły tylko te lampy które w ten sposób podepnę (w moim przypadku mijania bo pod te lampy mam zamiar się podłączyć).
co sądzicie o takim patencie? jest to realne w wykonaniu?
Zaznaczam że jestem raczej laikiem w takich sprawach i dla tego wale na forum:)
Napisano 01 marca 2012 - 21:39

Bezimienny Gość.Dannek_*
Napisano 01 marca 2012 - 22:32
chodzi mi o to aby:
po 1 światła same się załączały po zapaleniu i gasły po zgaszeniu
po 2 wyeliminować zbędne oświetlenie kiedy jest zbędne (tylne pozycyjne, podświetlanie tablicy, deski).
niechcę montować żadnych ledów i dodatkowych światełek.
doczytałem że użytkownicy forum stosowali podobny patent ale świeciły światłą drogowe co średnio do mnie przemawia bo może to "urazić" tych jadących z przeciwka.