Na pytanie czy to jest taki sterownik, odpowie pewnie Andrzej, bo ja pojęcia nie mam.

Natomiast jak to wygląda w realu i gdzie mam zamontowany sterownik i przekaźnik, mogę zademonstrować na spocie w Krakowie

Napisano 08 maja 2012 - 14:38
Napisano 09 maja 2012 - 04:26
Napisano 09 maja 2012 - 20:16
Napisano 09 maja 2012 - 21:12
Napisano 09 maja 2012 - 23:59
Napisano 10 maja 2012 - 11:49
Napisano 19 sierpnia 2012 - 09:07
Napisano 19 sierpnia 2012 - 09:11
Napisano 19 sierpnia 2012 - 14:14
Napisano 20 sierpnia 2012 - 17:43
Napisano 30 marca 2016 - 20:24
Przepraszam że troche odgrzewam temat, ale zakupilem i zamontowalem ledy do jazdy dziennej NSSC 510L ( polift, w miejscu gdzie powinny być a u mnie nie ma halogenów , wrzuce pozniej fotki ) natomiast musze teraz to podlaczyć to ustrojstwo , a że ze mnie elektryk i techniczna ręka jak z koziej d*** trąba to mam pewnie idiotyczne pytanie ale musze je zadać. Gdzie podlączyć kabelek plusowy, czytałem że gdzieś po stacyjce, że przy bezpiecznikach ale nie wiem jak to się robi, mam ten kabelek jakoś przylutować do bezpiecznika czy jak?
Tylko nie mówcie, że głąb ze mnie. Już to wiem
Napisano 31 marca 2016 - 00:20
Gdzie podlączyć kabelek plusowy, czytałem że gdzieś po stacyjce, że przy bezpiecznikach ale nie wiem jak to się robi, mam ten kabelek jakoś przylutować do bezpiecznika czy jak?
Raczej nie próbuj tam nic podłączać a tym bardziej lutować , ten moduł to Tottally Integrated Power Module i ma być szczelny a dodatkowo kontroluje prawie wszystkie obwody, pod przykrywką masz szczelną uszczelkę i tam żadnych kabelków się nie wprowadza.
Ja bym pozostał przy fabrycznym oświetleniu, bo jakieś tam kombinacje mogą sporo kosztować
Ale jeżeli już musisz i chcesz to moim zdaniem tego plusa powinieneś podłączyć bezpośrednio z aku oczywiście po zamontowanym bezpieczniku i poprzez przekaźnik, którego sterowanie można by było dopiero podłączyć np. do obwodu gniazda zapalniczki lub radia bo to chyba najbardziej bezpieczne obwody, i są załączane po stacyjce.
Ale i tak trzeba będzie podpiąć pod oświetlenie auta przynajmniej jeden kabelek od tego NSSC 510L aby to ledowe się wyłączało po załączeniu pozycyjnych czy też mijania a jak zachowa się TIPM to nie wiadomo.
Użytkownik mittek edytował ten post 31 marca 2016 - 00:45
Napisano 02 kwietnia 2016 - 02:10
Ja podłączyłem, zgodnie z podpowiedzią Andreeas7 pod przekażnik wentylatora chłodnicy (+ po zapłonie). Kabelek przylutowany w miejscu połączenia styku z plastikową obudową, po podszlifowaniu kilku krawędzi, wyprowadzony na zewnątrz skrzynki. To "druciarstwo" nie rzuca się zbytnio w oczy razem z resztą okablowania tych świateł. Wersja łukowa nssc, zamontowane pod zderzakiem. I tak jednak będę musiał wejść do kabiny, by zamontować awaryjny wyłącznik z ewentualną lampką kontrolą. (np. dogrzanie w czasie postoju- oczywiście max 1 min:) bez oświetlania "okoliczności przyrody".
Napisano 02 kwietnia 2016 - 19:19
Ja podłączyłem, zgodnie z podpowiedzią Andreeas7 pod przekażnik wentylatora chłodnicy (+ po zapłonie). Kabelek przylutowany w miejscu połączenia styku z plastikową obudową, po podszlifowaniu kilku krawędzi, wyprowadzony na zewnątrz skrzynki. To "druciarstwo" nie rzuca się zbytnio w oczy razem z resztą okablowania tych świateł.
Z tego co widzę w opisie to Ty montowałeś w przed lifcie a zapytanie Jarka dotyczyło modelu 2006 a więc polift, a to zupełnie inny moduł /całkiem inna skrzynka bezpiecznikowa tzw. TIPM/
Użytkownik mittek edytował ten post 02 kwietnia 2016 - 19:29
Napisano 12 maja 2016 - 18:24
przetestowalem jak to dziala i sprawa wyglada tak: oczywiscie chodzi o polifta, /przynajmniej u mnie w 2.2 crd - na komputerze trzeba ustawic wlaczanie lamp kiedy pilotem otwieramy auto oraz opoznienie wylaczania lamp po zamknieciu auta z pilota... po nacisnieciu na pilocie otwieranie zapalaja sie przednie lampy z mniejsza moca i mamy chwile czasu do momentu az nie zgasna po 45 sekundach na zapalenie auta, po zapaleniu przednie swieca spelniajac role dziennych/mniejsze napiecie na wloknie zarowki, oczywiscie zaciagajac reczny "dzienne" nikna jak rowniez sygnalizujac migaczem prawym na ten okres prawa dzienna sie wylacza, to samo z lewa podczas kiedy migacz jest wlaczony, oczywiscie w kazdej chwili mozemy przekrecajac dzwignie wlaczyc swiatla mijania ktore juz beda swiecic z pelna moca
Czy ktoś jeszcze w polifcie przerabiał taką procedurę lub też inną i ma uruchomione światła do jazdy dziennej?
Ze znajomym próbowaliśmy to zrobić, i po otwarciu drzwi z pilota zapalają się lampy lecz po uruchomieniu silnika gasną.
Napisano 14 maja 2016 - 11:56
Czy ktoś jeszcze w polifcie przerabiał taką procedurę lub też inną i ma uruchomione światła do jazdy dziennej?
Ze znajomym próbowaliśmy to zrobić, i po otwarciu drzwi z pilota zapalają się lampy lecz po uruchomieniu silnika gasną.
Włączyłeś sobie oświetlanie drogi do domu, tzw Follow Me Home po otwarciu lub zamknięciu z pilota.
Nie ma nic wspólnego ze światłami dziennymi.
Napisano 14 maja 2016 - 12:09
Napisano 15 maja 2016 - 15:56
dotychczas nic mi o fakcie ze w polifcie dziala jak u mnie,.. nawet maksio sie po lepytenie skrobal i diagnozy nie dal, fakt faktem ze mam jak mam nawet moge filmik zaprezentowac chociaz juz kiedys prezentowalem, ale pojde i przedstawie jeszcze raz jak nakrece filmik oczywiscie no jest:
ciezki przypadek inzynier amerykanski se wymyslil,.. ehhh polifty
Napisano 15 maja 2016 - 16:37
U mnie tez to nie dziala. A u miecia ponoc dziala, chyba ze ma faktycznie wyjatkowego.
Ktos w polifcie probowal zrobic tak jak miecio i uruchomil?
może to zależny od wersji auta, Classic, Touring, Limited - różnią się funkcjonalnością komputera
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Światła stop - problem. |
Techniczny podstawowy | nero49 |
|
![]()
|
|
Światła długie help 😉 |
Techniczny podstawowy | Pt Wiola |
|
![]()