Akumulator
Napisano 14 stycznia 2010 - 20:36

Napisano 14 stycznia 2010 - 20:47
aaaaaa zapomnialem u nas w kazdej klatce jest skrzynka na parterze do ktorej mozna sie dostac a w niej jest gniazdo 230v z uziemieniem wiec w moim przypadku wystarczy 10 metrow kabla......
jak byly siarczyste mrozy to grzalem pod maska dmuchawka w misku i bylo fajnie...!!!
adames ale wiesz ze ja czasem z przekora pisze co??? a zreszta niedlugo podyskutujemy sobie w tzw cztery oczy.... prawda?
Napisano 14 stycznia 2010 - 22:01

Sprawa farelki przypomniała mi, że kiedyś jak nie miałem jeszcze garażu, a miałem moskwicza 408 pod domem, to rozważałem takie rozwiązanie. Chciałem tylko grzać nie silnik, ale wstawić farelkę do kabiny, żebym wsiadał o 5.00 do ciepłego auta. Bałem się tylko to zrobić, bo włączając przedłużacz do prądu w łazience, nie wiedziałbym co się dzieje w aucie.
Napisano 14 stycznia 2010 - 23:20
zawsze sobie mozemy na pw albo telefonicznie pogadac ale ile by stracili ci co czytaja a nauka nigdy w las nie idzie
wiadomo zawsze mowie ze najgorzej jak sie nie umie i jeszce zapomni...../ ale to tak na marginesie i w tym momencie sie nie wklejaa ale zapewne w innej kwestii///////////////////,,,,,,,,,,,,
Bezimienny Gość.aga_w_sieci_*
Napisano 19 stycznia 2010 - 10:27

(jeżeli już, gdzieś odpowiedź sie pojawiła, to najmocniej przepraszam, nie wpadłam na nią...jestem nowa ;P )
Napisano 19 stycznia 2010 - 10:32

Bezimienny Gość.aga_w_sieci_*
Napisano 19 stycznia 2010 - 10:48

Napisano 19 stycznia 2010 - 10:53
każdy PiTek taki jesttaki jedyny i niepowtarzalny

Napisano 21 stycznia 2010 - 21:03

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:49
Także klucz 19 i 10 w dłoń i do dzieła (btw, czy oryginalny akumulator da się wyjąć bez odkręcania fotela?)
Napisano 23 stycznia 2010 - 11:56

Napisano 23 stycznia 2010 - 16:17
Oczywiście oryginalny akumulator wymonujeż bez odkręcania fotela. Ale masz podejście w komorze silnika do ładowania akumulatora .
leo a z ciekawosci gdzie to podejscie jest do ladowania bo czy to jest jakis konektor czy chodzi o ta czerwona srube i mase???
Napisano 23 stycznia 2010 - 17:22
Dokładnie tak jak piszesz, ale to jest chyba opisane w instrukcji obsługi, czyżbyś jej nie czytał?
Napisano 23 stycznia 2010 - 20:23
a czyli prostownik trzeba podpiac plus do sruby pod dekielkiem a minus na mase?miecio,
Dokładnie tak jak piszesz, ale to jest chyba opisane w instrukcji obsługi, czyżbyś jej nie czytał?
raz pozyczalem pradu komus do rozruchu a ze akumulator lezy pod siedzeniem i trzeba go wyciagac zeby kable podlaczyc wiec podpialem przewody wlasnie do sruby i masy ale byl straszny spadek napiecia i auto nie odpalilo , natomiast jak kable przypiete byly bezposrednio do akumulatora to bylo w porzadku......
dlatego pytam!
Napisano 23 stycznia 2010 - 23:01

Próbowałem też zapalić "pożyczając" prąd z mercedesa i podłączyłem się w to miejsce, ale nie dał rady - czy ten konektor jest w miarę blisko rozrusznika? czy idzie najpierw do akumulatora i dopiero do rozrusznika?
Napisano 24 stycznia 2010 - 09:12

Napisano 24 stycznia 2010 - 11:22
U mnie dziś - 22 *C --Masakra!!!!Pitek odpalił tylko ze względu na jeszcze dobrą bateryjkę/choć ma 8 latek/i częste używanie autka /przez co jest doładowany /.Słychać było że ropa już jest bardzo gęsta!!!!
Apropo ładowania-rozmawiałem z mechanikiem i mówił że dobrze jest podłączyć zasilacz o małym natężeniu prądu do wyjścia na konsoli + - .Podobno pomaga a nie niszczy akumlatora.
Napisano 24 stycznia 2010 - 12:09
Do naszych akumulatorów żelowych powinno się stosowć raczej nie tradycyjne prostowniki a ładowarki akumulatorowe one mają małe gabaryty i śmiało mieszczą się po maską. I jedna zasada jak z kwasem i wodą - najpierw podpinamy kabel + a dopiero masa -. miłego kręcenia rozrusznikiem
Gdybym miał oryginalny żelowy to może bym nie musiał się martwić o ładowanie, a na pewno byłoby to prostsze. Niestety mam wstawiony normalny kwasowy (jakimś cudem ktoś go zmieścił, kosztem mniejszego prądu rozruchowego i to chyba jest ten problem)
Napisano 24 stycznia 2010 - 12:29
Ponadto mając mniejszy aku, masz tak jak piszesz, również mniejszy prąd rozruchowy. Silnik diesla ma większe ciśnienie sprężania i musi mieć silniejszy akumulator.
Napisano 24 stycznia 2010 - 13:33