Akumulator
Napisano 13 października 2011 - 21:50

Napisano 14 października 2011 - 17:13
jak nagle padnie żel to da się odpalić z "pożyczonego" i dojachać do domu?
Napisano 14 października 2011 - 20:45

Napisano 15 października 2011 - 11:33
tak się dzieje przy aku klasycznym i być może przy żelu także.Skoro jednak żel nietypowo poda to może i dalsze zachowanie jest równie nietypowe.Ponadto nasza elektronika niejednokrotnie zaskakuje nas swoimi reakcjami na zmiany w systemie PT i dlatego dobrze było by znać problem z praktyki.
Napisano 15 października 2011 - 11:54

Czekamy na opinie

Napisano 16 października 2011 - 07:42

Napisano 16 października 2011 - 08:59

Napisano 16 października 2011 - 09:53
Odpowiem ci za Leszka - nie odpalił ;P , akumulator od audi okazal sie za mało wydajny , a na kablach odpali tylko wtedy jesli twój jeszcze troche trzyma - jesli jest padniety całkowicie , a tak zazwyczaj dzieje sie z żelowymi ,nawet nie zamiałczy - urok PT w CRD.
Napisano 16 października 2011 - 12:04

Moze dlatego taki ,,inszy''
Napisano 16 października 2011 - 12:47
Jednakże u mnie po zerwaniu paska przejechałem 45 kilometrów-oczywiście wszystkie zbędne dodatki elektryczne wyłączone,światła używane sporadycznie.
Rankiem mechanik odpalił z kabli-jednakże brak ładowania uniemożliwił dalszą jazdę.
Podmiana akumulatora z dawcy -pomogło na dojechanie do celu.
[ Dodano: 2011-10-16, 13:49 ]
sluna, Darku-nie popadajmy w skrajności-zawsze możemy przebić dwa koła i dlatego powinniśmy wozić dwa koła zapasowe?

Napisano 16 października 2011 - 12:59
Darku-nie popadajmy w skrajności-zawsze możemy przebić dwa koła i dlatego powinniśmy wozić dwa koła zapasowe?

Napisano 16 października 2011 - 13:02
Aż trudno uwierzyć ,żeby przy tak rozwiniętej elektronice nie było możliwości określenia poziomu sprawności aku.Może są jakieś uprzedzające symptomy zbliżającego się końca.
Napisano 16 października 2011 - 15:39

Bezimienny Gość.pesymik_*
Napisano 24 października 2011 - 09:45
a czyli prostownik trzeba podpiac plus do sruby pod dekielkiem a minus na mase?miecio,
Dokładnie tak jak piszesz, ale to jest chyba opisane w instrukcji obsługi, czyżbyś jej nie czytał?
raz pozyczalem pradu komus do rozruchu a ze akumulator lezy pod siedzeniem i trzeba go wyciagac zeby kable podlaczyc wiec podpialem przewody wlasnie do sruby i masy ale byl straszny spadek napiecia i auto nie odpalilo , natomiast jak kable przypiete byly bezposrednio do akumulatora to bylo w porzadku......
dlatego pytam!
Do jednej śruby idzie czerwony kabel z akumulatora(wg mnie +) do drugiej czarny(no chyba -). Podpiąłem tak matiza i ani hu hu. Przychodzą mrozy więc jak podpiąć ewentulanie prostownik?
Napisano 24 października 2011 - 09:50
Przy PT podpinasz do jumpa i masy nadwozia auta - zacisk jupa specjalnie wyprowadzony do ładowania i awaryjnego odpalanie

Przy matizie tylko bezposrednio do akumulatora - a może ten prostownik sie nadaje do d...y .
Bezimienny Gość.pesymik_*
Napisano 24 października 2011 - 13:24
pesymik,
Przy PT podpinasz do jumpa i masy nadwozia auta - zacisk jupa specjalnie wyprowadzony do ładowania i awaryjnego odpalanie
Przy matizie tylko bezposrednio do akumulatora - a może ten prostownik sie nadaje do d...y .
Prostownik jeszcze nie kupiony a co do podłączania kabli to zrobiłem tak
(Uwaga nie róbcie tego w domu) Podłączyłem do tego jumpa gdzie są podłączone czerwony i czarny kabel kable do odpalania(czerwony i czarny)

Napisano 24 października 2011 - 13:34

Bezimienny Gość.choucas_*
Napisano 03 stycznia 2012 - 22:47
Witam, mam ogromna prosbe o pomoc. Jestem posiadaczem PiTka, rok produkcji 2001, benzyna, 104 KM. I wlasnie mi padl akumulator. Poniewaz jechalam do Polski na Swieta z kontraktu za granica, zabralam akumulator i poszlam z nim do sklepu w Polsce. Pan pokazal mi akumulator, ale ma inne wymiary niz ten, ktory mialam przedtem. I nie mam pojecia co robic ,nie pamietam, zeby bylo tam miejsce na dluzszy akumulator. Prosze pomozcie babie, bo mojej milosci do PT nie rozumie moj facet i ciagle musze sluchac zlosliwych komentarzy na temat mojego Franka. Dzieki z gory!Marek ,,nasze'' z osiem paczek :torba
Napisano 04 stycznia 2012 - 03:07
No i ile lat miał stary akumulator i jakie parametry (chyba, że jest fabryczny)? Akumulatory nie padają nagle tak same z siebie, chyba że zostaną głęboko rozładowane, albo padnie im ładowanie. Były jakieś objawy? Trudny rozruch rano? Może wystarczy zwyczajnie naładować Twój stary akumulator?
Mój (nieoryginalny) akumulator ma 246x176x170. Oczywiście poza wymiarami muszą się zgadzać parametry...
Napisano 04 stycznia 2012 - 07:17
http://allegro.pl/ak... ... 36070.html
http://allegro.pl/ak... ... 39574.html
http://allegro.pl/ak... ... 75611.html