Modyfikacja świateł z przodu ?
Napisano 15 stycznia 2010 - 08:40
Napisano 04 marca 2010 - 20:15

Napisano 07 marca 2010 - 11:38

Napisano 07 marca 2010 - 12:25
To tak jak bys pojechał na badanie diagnostyczne bez lamp przednich i powiedział diagnoście że oryginalnie w Afgansiatnie nie mają świateł..

Napisano 07 marca 2010 - 12:50
Napisano 07 marca 2010 - 12:54

Napisano 07 marca 2010 - 14:04
Napisano 07 marca 2010 - 14:11
Napisano 07 marca 2010 - 14:20

Napisano 07 marca 2010 - 14:41
Wiadomości od niego są co najmniej zastanawiające.
Nie ma żadnych przepisów , ani żadnej ustawy , która mówiłaby o warunkach jakie muszą spełniać lampy wyposażone w żarówki xenonowe.
Czyli jeśli ktoś założył sobie do zwykłych lamp , takie żarówki, lub żarówki pseudo-xenonowe (zwykłe ze szkłem żarówki w kolorze niebieskawym), to nie musi mieć urządzenia samopoziomującego te żarówki, ani spryskiwaczy szkieł reflektorów.
Nie ma żadnego takiego rozporządzenia !
Są opracowania naukowców, mówiące o samopoziomowaniu i o spryskiwaczach, ale to nie jest obowiązujące prawo.
Jeśli więc jakiś policjant wlepić będzie chciał mandat, to odmawiamy przyjęcia mandatu , a policjanta możemy poprosić o przedstawienie paragrafu na podstawie którego chce nas ukarać.

Napisano 07 marca 2010 - 14:46
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 07 marca 2010 - 14:49
Ja jestem teraz po rozmowie tel z moim kolegą , diagnostą , który pracuje na stacji kontroli pojazdów.
Wiadomości od niego są co najmniej zastanawiające.
Nie ma żadnych przepisów , ani żadnej ustawy , która mówiłaby o warunkach jakie muszą spełniać lampy wyposażone w żarówki xenonowe.
troche dziwne ze diagnosta nie zna przepisu ktory mówi:
lampa posiada homologacje wraz ze zródłem swiatła. Dlatego na kloszu stoi odpowiednie oznaczenie np H7 albo HB3.
Juz była raz taka dyskusja o tym czy amerykanskie swiatła u nas są dopuszczone (oczywiscie nie są)
A jak sie komus wydaje ze lampa to lampa i nie ma znaczenia jaka to polecam:
http://forum.vwgolf....pic.php?t=74878
Napisano 07 marca 2010 - 14:58
Tylko pokaż przepis mówiący o tym, że lampy te muszą mieć spryskiwacze i urządzenie do samopoziomowania żarówek.
A światła amerykańskie, jeśli nie są asymetryczne, to nie mogą być dopuszczone u nas w kraju do ruchu, podobnie jak światła "angielskie"
Jeśli założysz do lamp przeznaczonych na żarówki H7, żarówkę pseudoxenonową to żaden diagnosta nie wyciągnie żarówki z lampy, żeby sprawdzić jaka ona jest. Zwłaszcza, że do lamp na żarówki H7, nie założysz żarówek H4.

A nadal obowiązuje Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 31.12.2002r wydane w dzienniku ustaw nr 32.
Napisano 07 marca 2010 - 15:28
Napisano 07 marca 2010 - 15:29
Arni,
Tylko pokaż przepis mówiący o tym, że lampy te muszą mieć spryskiwacze i urządzenie do samopoziomowania żarówek.
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ):
6.2.6.2.1. W przypadku gdy do spełnienia wymogów określonych w pkt 6.2.6.1.1 i 6.2.6.1.2 niezbędny jest korektor ustawienia świateł przednich, takie urządzenie musi działać automatycznie.
6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...)
6.2.9. (...) Światła mijania ze źródłem światła o wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów można stosować wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45. (...)
amerykanskie nigdy nie są asymetryczne wiec automatycznie sa niedozwolone. Oczywsicie zaraz sie znajdzie 10 ktorzy jezdzą na amerykanskich "i nic sie nie dzieje". Nie mam zamiaru powtarzac tej dyskusji.A światła amerykańskie, jeśli nie są asymetryczne, to nie mogą być dopuszczone u nas w kraju do ruchu, podobnie jak światła "angielskie"
Jeśli założysz do lamp przeznaczonych na żarówki H7, żarówkę pseudoxenonową to żaden diagnosta nie wyciągnie żarówki z lampy, żeby sprawdzić jaka ona jest. Zwłaszcza, że do lamp na żarówki H7, nie założysz żarówek H4.
to juz sprawa diagnosty jak dokladnie on przeglad przeprowadza.
Napisano 07 marca 2010 - 15:30

Napisano 07 marca 2010 - 15:37
Przepisami wykonawczymi są w naszym kraju przepisy , które są wydane w dzienniku ustaw. Regulamin ten nie jest chyba wydany w żadnym dzienniku ustaw, więc nie ma mocy wykonawczej.Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ):
Warunki techniczne pojazdów , na podstawie których diagnosta dokonuje przeglądu technicznego , są podane we wspomnianej wyżej ustawie.
Napisano 07 marca 2010 - 15:39
Napisano 07 marca 2010 - 15:42
Czyli nie ma przepisu mówiącego o spryskiwaczach że maja być i koniec
Primo: prawnikiem nie jestem ale prawo unijne ma jakies przełozenie na nasz, przynajmniej od pewnego czasu.
secundo: zasadniczo odnosiłem sie do tego ze nie mozna włozyc ksenonów do normalnego reflektora.
Napisano 07 marca 2010 - 15:44