Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Halogeny i światła dzienne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
427 odpowiedzi w tym temacie

#141 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 20 sierpnia 2011 - 08:41

papug,
Robert poczekaj dwa dni jest specjalna wersja do PT - to dam ci kontakt juz na te wersje - nie trzeba żadnych dodatkowych przekażników do sterownika na rozłaczanie długie /mijania wszystko juz ma w sobie .

#142 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests

Napisano 20 sierpnia 2011 - 08:53

O to będzie to.Dzięki

#143 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 21 sierpnia 2011 - 05:56

andreas, slyszalem od adamesa ze przyszly do ciebie moduly, czy to do poliftowego pasuje, ???/mam na mysli modul/
bo chetnie bym zainstalowal.... :kawka

#144 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 21 sierpnia 2011 - 08:39

miecio,
Miecio do polifta oficjalnie nie ma ale wspolnie dopracujemy - inne miejsce montazu i tyle , reszta pasuje . hmm

#145 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4 LPG
  • Imię:Maciek

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:32

papug, nie trzeba żadnych dodatkowych przekażników do sterownika na rozłaczanie długie /mijania wszystko juz ma w sobie .

może i ma, ale i tak najważniejsze jak to będzie podłączone, bo przekaźnik można wstawić w układ do środka (nie musi to być oczywiście elektromechaniczny, a np. coś na tranzystorze), a i tak trzeba zadbać o odpowiednie rozłączenie oryginalnego przekaźnika od świateł ...

#146 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:43

bm639, Z tego co pisze Andrzej właśnie ten przekaźnik rozłącza moduł,bez potrzeby stosowania dodatkowego,przynajmniej tak to rozumiem.Jeśli będzie trzeba dołączyć dodatkowy przekaźnik,to też nie robi problemu.Szukałem SD-2 na allegro ,ale nie było,to też jest niezłe rozwiązanie.

#147 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:48

bm639,
Maćku szukasz zbędnych problemów w podłączeniu 6 kabli :

+12 po stacyjce
+12 stałe za bezpiecznikiem
- masa z nadwozia
+pozycyjne od bezpiecznika lub przełacznika
+drogowe od bezpiecznika lub z przekaznika swiateł
- odcietą masa przekażnika swiateł polaczyc z przewodem X ze sterownika

i to wszystko , jaka masz tu trudność , wszystko na wierzchu :kawka

i dodatkowy atut możemy programowac w prosty sposób moc swiecenia swiateł dziennych od 15-80% mocy znamionowej zarówki .

#148 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 21 sierpnia 2011 - 20:26

andreeas7, Andrzej, źle mnie zrozumiałeś. Nie szukam dziury w całym. Niezaprzeczalną zaletą w twoim rozwiązaniu jest mozliwość regulacji, choć nie wiem, czy jest taka konieczność (SD-2 ma 20%). Nie widzę też problemu w podłączeniu kilku przewodów, ale widziałem schemat i sam sprawdziłem jak jest wykonana fizycznie wiązka w PT. Wprawdzie nie wiem co to za przewód X w twoim module, ale tak jak ja musisz odłączyć obwód cewki przekaźnika świateł, bo przy "modulacji" impulsami (zamiast ciągłego napięcia podanego na żarówki) będzie brzęczało ... zakładam, ze twój układ, podobnie jak to co ja zastosowałem, nie ogranicza funkcjonalności obecnych świateł - wszystko działa tak jak trzeba, plus świecą dzienne .... po prostu jakoś nie widzę innej możliwości fizycznego wpięcia modułu w instalację, żeby nie brzęczało, a działało jak w oryginale. Piszesz na końcu, że odcinasz masę od cewki przekaźnika (ja rozłączyłem zasilanie, czyli + na cewce), a to sugeruje mi, ze gdy układ od dziennych działa, to przy mrugnięciu długimi nie zadziałają ci równocześnie krótkie, tak jak to jest bez przeróbki ... no chyba, ze układ podłącza obwód masy tak jak ten mój dodatkowy przekaźnik zamyka ten sam obwód, tyle że od drugiej strony cewki - efekt działania ten sam. W sumie nie jest to ważne, ważne by działało i cieszyło właściciela.
P.S. Sprawdzał może ktoś, czy klosze lamp muszą mieć jakieś oznaczenia? Ostatnio policjant mnie zatrzymał i sugerował, że mam ledy źle zamontowane (w innym aucie) ... chciał nawet certyfikat, a ja mu że jest oznaczenie na kloszach i odpuścił.

papug - na allegro nie ma SD-2 od dawna. Kilka postów wcześniej wkleiłem link do producenta ... "kogiel" http://kogiel.za.pl/faq.php .... zakładka KONTAKT

[ Dodano: 2011-08-21, 21:38 ]

wszystko na wierzchu

tu można polemizować ... o wiele wygodniej podpiąć sie z tyłu bezpieczników niż wyplątać przewody i podłączyć się w wiązkę od przełącznika świateł :) ... no ale trzeba wyjąć panel bezpieczników, więc dochodzi odkręcenie 2 wkrętów :dance

#149 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam

Napisano 22 sierpnia 2011 - 15:24

Jędruś, ja uda Ci się zmodyfikować te światła w przedliftowych pitkach, to koniecznie musisz powalczyć dla tych poliftingowych.
Mietek jeździ non stop bez świateł, po moich ciągłych zapytaniach czy włączył światła, po pewnym czasie już chyba się bał tych pytań i światła włączał i mi meldował, że światła są. :lol
Podejrzewam jednak , że jak ja wyjechałem, to Mietek ponownie zapomina je włączać. :kawka

#150 MayheM

MayheM

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:Brak
  • Silnik:Brak
  • Imię:Marcin

Napisano 22 sierpnia 2011 - 20:31

adames, ja sobie ustawilem sciemniony kokpit i jak mam swiatla wylaczone, to kilometry swieca mocniej, co przypomina mi by wlaczyc swiatla.

#151 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 22 sierpnia 2011 - 20:33

Marcin, ja pamiętam o światłach :cwaniak
To Mietek jeździ bez świateł, tzn ma światła, ale najczęściej nie włączone :lol

#152 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 24 sierpnia 2011 - 06:51

Marcin, ja pamiętam o światłach :cwaniak
To Mietek jeździ bez świateł, tzn ma światła, ale najczęściej nie włączone :lol

adames , adames.......... :cwaniak

#153 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 24 sierpnia 2011 - 21:46

andreeas7 I jak Andrzejku ,masz już te namiary?

#154 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 29 sierpnia 2011 - 17:35

pytałem dzisiaj diagnostę w DEKRA o to, czy lampa z dziennymi "na długich" tak, jak w VW, musi mieć oznaczenia do jazdy dziennej i twierdzi, że musi, więc ta nasza przeróbka nie do końca jest legalna :)
co więcej, skoro auto było rejestrowane przed 2010, to z dziennymi (nawet dołożonymi) powinny sie świecić tylne postojowe ... głupi przepis, bo ten sam model auta, ale z roczników tuz przed zmianą przepisów i tuż po miałyby inną instalację ... na drodze nie ma to przecież z tyłu znaczenia, jeśli jeden ma po prostu wszystko wyłączone, a drugi, nowszy, jedzie na dziennych
juz ZULUGULA twierdził, że Polska to dziwny kraj :)

#155 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:18

bm639,
Trochę sprzeczne dane mają ci diagności, mój diagnosta twierdzi natomiast, że te oznaczenia muszą być jak montujemy dodatkowe oświetlenie.
Nie montujemy przecież dodatkowego oświetlenia tylko wykorzystujemy to co mamy seryjnie zamontowane. :cwaniak
W autach zarejestrowanych po raz pierwszy przed tym rokiem , przy włączeniu świateł dziennych, mogą, ale nie muszą się włączać światła postojowe tylne.
Instalacja którą będziemy montować, uruchamia tylko światła długie z mocą o 50% mniejszą, a świateł pozycyjnych nie uruchamia. Czyli jest dla aut zarówno zarejestrowanych w tym roku, jaki dla tych zarejestrowanych wcześniej
http://dojazdydzienn...om.pl/p17_Prawo

#156 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:24

światła długie z mocą o 50% mniejszą

powiedzmy ... o 80% :)

tak jak pisałem, dziwny to kraj i tyle

#157 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:28

Automat który ja będę montował, ma zakres regulacji od 20 do 80% mocy światła, przy czym fabrycznie ustawiony jest na 50%.
Na lampach mam oznaczenie E4 czyli spełniają warunki homologacji :kawka

#158 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:47

ale dzienne są oznaczane dodatkowo RL, oprócz E4 (sam podałeś link do przepisów) ... nota bene moje z USA też są E4, ale o tym już było. Andrzej miał sprawdzić na innych autach z oryginalnymi dziennymi "na długich" jak to jest z tymi oznaczeniami

a i jeszcze jedno ... te nasze automaty włączają się po uruchomieniu silnika, a zgodnie z prawem powinny po przekręceniu kluczyka :lol

#159 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 29 sierpnia 2011 - 19:12

Ale to co my zastosujemy jest zgodnie z przepisem ECE-R87,
"Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu"
http://pl.wikipedia.... ... y_dziennej
Możemy się tu sprzeczać w nieskończoność.
Bo np jadąc na przegląd techniczny, mając zamontowane dodatkowe oświetlenie, świateł dziennych, diagnosta ma prawo zażądać zaświadczenia, że zostały one zamontowane przez uprawnionego elektryka.
Najważniejsze jednak, że jest prawie legalny sposób, aby nasze pitki mogły mieć zmodyfikowane oświetlenie, bez konieczności montażu dodatkowych lamp.
Psułoby to wygląd auta. :cwaniak

#160 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 29 sierpnia 2011 - 19:18

jadąc na przegląd techniczny, mając zamontowane dodatkowe oświetlenie, świateł dziennych, diagnosta ma prawo zażądać zaświadczenia, że zostały one zamontowane przez uprawnionego elektryka

toż to nieprawda, bo niby na jakiej podstawie? wystarczy, że masz je odpowiednio zamontowane (włączanie/wyłączanie plus wymiary od ziemi, obrysu bocznego itd.) i są homologowane (przerabiałem to ostatnio z policjantem, bo mi sie doczepił do ledów w innym aucie), czytaj mają odpowiednie znaczki, czego my mieć nie będziemy ... ale i tak nie będę demontował układu .... no moze wyciągnę bezpiecznik, jak będzie trzeba, i nikt się nie kapnie, ze mam dzienne :bry