Halogeny i światła dzienne
Napisano 20 sierpnia 2011 - 08:41
Robert poczekaj dwa dni jest specjalna wersja do PT - to dam ci kontakt juz na te wersje - nie trzeba żadnych dodatkowych przekażników do sterownika na rozłaczanie długie /mijania wszystko juz ma w sobie .
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 20 sierpnia 2011 - 08:53
Napisano 21 sierpnia 2011 - 05:56
bo chetnie bym zainstalowal....

Napisano 21 sierpnia 2011 - 08:39
Miecio do polifta oficjalnie nie ma ale wspolnie dopracujemy - inne miejsce montazu i tyle , reszta pasuje .

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:32
może i ma, ale i tak najważniejsze jak to będzie podłączone, bo przekaźnik można wstawić w układ do środka (nie musi to być oczywiście elektromechaniczny, a np. coś na tranzystorze), a i tak trzeba zadbać o odpowiednie rozłączenie oryginalnego przekaźnika od świateł ...papug, nie trzeba żadnych dodatkowych przekażników do sterownika na rozłaczanie długie /mijania wszystko juz ma w sobie .
Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:43
Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:48
Maćku szukasz zbędnych problemów w podłączeniu 6 kabli :
+12 po stacyjce
+12 stałe za bezpiecznikiem
- masa z nadwozia
+pozycyjne od bezpiecznika lub przełacznika
+drogowe od bezpiecznika lub z przekaznika swiateł
- odcietą masa przekażnika swiateł polaczyc z przewodem X ze sterownika
i to wszystko , jaka masz tu trudność , wszystko na wierzchu

i dodatkowy atut możemy programowac w prosty sposób moc swiecenia swiateł dziennych od 15-80% mocy znamionowej zarówki .
Napisano 21 sierpnia 2011 - 20:26
P.S. Sprawdzał może ktoś, czy klosze lamp muszą mieć jakieś oznaczenia? Ostatnio policjant mnie zatrzymał i sugerował, że mam ledy źle zamontowane (w innym aucie) ... chciał nawet certyfikat, a ja mu że jest oznaczenie na kloszach i odpuścił.
papug - na allegro nie ma SD-2 od dawna. Kilka postów wcześniej wkleiłem link do producenta ... "kogiel" http://kogiel.za.pl/faq.php .... zakładka KONTAKT
[ Dodano: 2011-08-21, 21:38 ]
tu można polemizować ... o wiele wygodniej podpiąć sie z tyłu bezpieczników niż wyplątać przewody i podłączyć się w wiązkę od przełącznika światełwszystko na wierzchu

Napisano 22 sierpnia 2011 - 15:24
Mietek jeździ non stop bez świateł, po moich ciągłych zapytaniach czy włączył światła, po pewnym czasie już chyba się bał tych pytań i światła włączał i mi meldował, że światła są.

Podejrzewam jednak , że jak ja wyjechałem, to Mietek ponownie zapomina je włączać.

Napisano 22 sierpnia 2011 - 20:31
Napisano 22 sierpnia 2011 - 20:33

To Mietek jeździ bez świateł, tzn ma światła, ale najczęściej nie włączone

Napisano 24 sierpnia 2011 - 06:51
Marcin, ja pamiętam o światłach
![]()
To Mietek jeździ bez świateł, tzn ma światła, ale najczęściej nie włączone
adames , adames..........

Napisano 24 sierpnia 2011 - 21:46
Napisano 29 sierpnia 2011 - 17:35

co więcej, skoro auto było rejestrowane przed 2010, to z dziennymi (nawet dołożonymi) powinny sie świecić tylne postojowe ... głupi przepis, bo ten sam model auta, ale z roczników tuz przed zmianą przepisów i tuż po miałyby inną instalację ... na drodze nie ma to przecież z tyłu znaczenia, jeśli jeden ma po prostu wszystko wyłączone, a drugi, nowszy, jedzie na dziennych
juz ZULUGULA twierdził, że Polska to dziwny kraj

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:18
Trochę sprzeczne dane mają ci diagności, mój diagnosta twierdzi natomiast, że te oznaczenia muszą być jak montujemy dodatkowe oświetlenie.
Nie montujemy przecież dodatkowego oświetlenia tylko wykorzystujemy to co mamy seryjnie zamontowane.

W autach zarejestrowanych po raz pierwszy przed tym rokiem , przy włączeniu świateł dziennych, mogą, ale nie muszą się włączać światła postojowe tylne.
Instalacja którą będziemy montować, uruchamia tylko światła długie z mocą o 50% mniejszą, a świateł pozycyjnych nie uruchamia. Czyli jest dla aut zarówno zarejestrowanych w tym roku, jaki dla tych zarejestrowanych wcześniej
http://dojazdydzienn...om.pl/p17_Prawo
Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:24
powiedzmy ... o 80%światła długie z mocą o 50% mniejszą

tak jak pisałem, dziwny to kraj i tyle
Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:28
Na lampach mam oznaczenie E4 czyli spełniają warunki homologacji

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:47
a i jeszcze jedno ... te nasze automaty włączają się po uruchomieniu silnika, a zgodnie z prawem powinny po przekręceniu kluczyka

Napisano 29 sierpnia 2011 - 19:12
"Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu"
http://pl.wikipedia.... ... y_dziennej
Możemy się tu sprzeczać w nieskończoność.
Bo np jadąc na przegląd techniczny, mając zamontowane dodatkowe oświetlenie, świateł dziennych, diagnosta ma prawo zażądać zaświadczenia, że zostały one zamontowane przez uprawnionego elektryka.
Najważniejsze jednak, że jest prawie legalny sposób, aby nasze pitki mogły mieć zmodyfikowane oświetlenie, bez konieczności montażu dodatkowych lamp.
Psułoby to wygląd auta.

Napisano 29 sierpnia 2011 - 19:18
toż to nieprawda, bo niby na jakiej podstawie? wystarczy, że masz je odpowiednio zamontowane (włączanie/wyłączanie plus wymiary od ziemi, obrysu bocznego itd.) i są homologowane (przerabiałem to ostatnio z policjantem, bo mi sie doczepił do ledów w innym aucie), czytaj mają odpowiednie znaczki, czego my mieć nie będziemy ... ale i tak nie będę demontował układu .... no moze wyciągnę bezpiecznik, jak będzie trzeba, i nikt się nie kapnie, ze mam dziennejadąc na przegląd techniczny, mając zamontowane dodatkowe oświetlenie, świateł dziennych, diagnosta ma prawo zażądać zaświadczenia, że zostały one zamontowane przez uprawnionego elektryka