Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Halogeny i światła dzienne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
427 odpowiedzi w tym temacie

#161 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests

Napisano 29 sierpnia 2011 - 19:36

Panowie,więc zróbmy modyfikację na światłach mijania.Skoro zgodnie z przepisami świecą ze 100-u procentową mocą to i mogą świecić z 20-to procentową.Uprawnień elektrycznych mam całą szufladę,ale na montaż dziennych w aucie chyba nie mam hmm :lol

#162 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4 LPG
  • Imię:Maciek

Napisano 29 sierpnia 2011 - 19:53

papug, mnie się energetyczne "skończyły" :d ... montaż na mijania nie taki oczywisty, bo nadal brak RL (jako dzienne), a jako mijania mogą sobie świecić nawet na 1% mocy, ale "powinny" oświetlać drogę na 40 m (wiem, wiem w wątku o lampach obalałem termin "powinny" vs. "muszą" :alko ). Nie ma problemu z samodzielnym montażem, ważne żeby działały i były umiejscowione tak jak trzeba ... jak by tu wytłoczyć RL na kloszu hmm łatwiej jest wygrawerować :dance

#163 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:19

papug, mnie się energetyczne "skończyły" :d

eeeee to ja mam świeżutkie,tego roczne,no i na pięć lat spokój.
bm639, Tak jak mówisz założyć łatwo dostępny bezpiecznik lub wyłącznik i w razie draki ,cyk i nima :diabelek

#164 krisko

krisko

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 LIMITED

Napisano 25 października 2011 - 16:56

Witam podłaczyłm sobie swiatła dzienne ledy i klops powinny wyłaczyc sie po właczeniu pozycyjnych a nadal swieca, automat wbudowany reklamacia ze cos nie tak z automatem ,zakłądam nowe i znow ten sam problem podłaczone lampy zgodnie ze schematem pod stacyjke, masa i jeden do swiatła pozycyjnego (a moze trzeba pociagnac kabelek do drugiego pozycyjnego ) dodam ze elektryk amator jestem

#165 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 października 2011 - 17:03

krisko,
Zmien zestaw na inny od drugiego producenta i przed montazem podłacz na krótko - podłaczasz dobrze wiec problem po stronie sterownika swiateł (dla pewnosci podrzuc na PW schemat od sterownika ) popatrze może jest jakis trik :cwaniak

#166 krisko

krisko

Przedszkolak

• Pomagamy sobie

Napisano 25 października 2011 - 17:43

nie mam schematu sterownika juz raz swiatła odsyłałem (kupoione allegro) gosc pisał ze jedna z lamp cos było nie tak ale ze wszysto juz ok sprawdzone ze powinnny działac hmm mysle ze utopiłem dzieki za szybka odpowiedz a moze automat dokupic bo ten wbudowany nic nie wart??

#167 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 25 października 2011 - 17:53

krisko,
To nie jest tak jak myslisz - cały automat to jeden przekaznik No/Nc który po podaniu napięcia z pozycji lub mijania rozwiera przekaznik zasilający swiatła do jazdy w dzień , istotne jest tylko jak są sterowane diody ? spotkałem kilka rozwiązan :
- w jednych był układ po 3 diody w szeregu(tych szeregów może byc kilka łączenie szergowo-równoległe : stosowane np.w tasmach led) i rezystor wyrównawczy sterowane z 12V
-w innych były moduły DC/DC zamieniające 12v ma 3,3 v do zasilania diód i wówczas diody były dołączane równolegle
Mam nadziej że nie narobiłem Ci zamętu w głowie z tym wszystkim :cwaniak

#168 krisko

krisko

Przedszkolak

• Pomagamy sobie

Napisano 25 października 2011 - 18:06

Upss czarna magia dla mnie, ssory ze dręcze to co z pudeła przeczytałem Model:JYE-L-003, 9-16V, power 1W, dwie lampr po 8 diiod Tak jest jak sie chce przyosczedzic tanie kłopoty

#169 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 09:59

bm639 Miałeś w swoim układzie SD-2 dodatkowy przewód do regulacji mocy?
Dzisiaj kupiłem 3 sztuki tego sterownika i zapytałem o taką regulację.Tak mi odpowiedział.

"Witam
Moge wyprowadzic dodatkowy przewód
podłaczony do masy to 20%
niepodłaczony to 30%
podłaczony do +12V to 40%
Pozdrawiam KOGIEL_"

No i założone.30% mocy trochę za dużo moim zdaniem,zredukowałem do 20% i z kolei ciut żółtawe zrobiły się światełka,efekt końcowy w sumie ok.

bm639 Dzięki za manuala posiłkowałem się nim trochę i zaoszczędziłem ciut czasu na poszukiwania napięć i przewodów :piwo Czy u Ciebie świeci kontrolka długich w czasie pracy dziennych?,bo u mnie ,przy 30% mrugała hmm ,a przy 20% zgasła.

#170 Bezimienny Gość.goago_*

Bezimienny Gość.goago_*
  • Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 13:15

na dowód przesyłam moje dzieło również 20%

Dołączona grafika

moduł z dodatkowym kabelkiem do masy.

#171 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam

Napisano 06 listopada 2011 - 13:51

To może i ja coś dodam .
Jak wiecie , też mam tak zrobione światła tylko mam zamontowany inny sterownik. Mam płynną regulację natężenia światła, po kilku próbach i testach jeżdżąc na światłach dziennych, mimo że mam prawidłowo ustawione światła, to obniżam regulatorem ustawienie świateł na "1".
Światła drogowe świecą na wprost i mimo wszystko że świecą z mniejszą mocą, to "dają" po oczach tym jadącym z przeciwka.
Zróbcie test i ustawcie się 100m przed autem .

#172 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imię:Darek

Napisano 06 listopada 2011 - 14:13

Adam może fotka? Po zdjęciu kolegi goago stwierdzam, że faktycznie dają w ślepia! może to złudzenie? Ale mimo wszystko ja tez tak chce :piwo

#173 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 06 listopada 2011 - 14:19

Darek, fotka wyjdzie podobnie, to trzeba zobaczyć na własne oczy. Natomiast jak zmodyfikowane światła dzienne świecą, można zobaczyć po zmierzchu jak zobaczymy na jakiej wysokości jest oświetlany najbliższa przeszkoda , np. budynek.
Snop światła jest jednak skierowany wysoko :torba
Dlatego ja obniżam go.

#174 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 14:47

goago, U mnie chyba podobny efekt,choć te 20% u różnych producentów może być różne.

Adam masz rację świecą wysoko i trzeba obniżyć,to zauważyłem po pierwszym odpaleniu.Mrugali Ci kierowcy z przeciwka?

Panowie a jak u Was z kontrolką długich świeci mruga czy nic?

#175 Bezimienny Gość.goago_*

Bezimienny Gość.goago_*
  • Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 16:04

papug, mamy tego samego producenta zaraz jak napisałeś posta zalicytowałem i poprosiłem o dodatkowy przewód do regulacji natężenia.
Odnośnie mrugania kontrolki, właśnie odbyłem pierwszą jazdę na dziennych i stwierdzam ze MRUGA. Trochę to drażni :/
Nie mam pojęcia dlaczego, może ktoś zaawansowany w elektronice podpowie :szacun

#176 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 06 listopada 2011 - 17:04

goago,
Kontrolka mruga bo napiecie sterujace z modułu swiateł dziennych jest prostokątne ,a w liczniku jest dioda zamiast żarówki(bardziej wrazliwa na impulsy) , trzeba by było zrobic małą modyfikacje (kondensator i dioda prostownicza na zasilaniu diody w liczniku)załatwi sprawę .

#177 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 06 listopada 2011 - 17:24

papug,
Na szczęście nikt mi nie mrugał z przeciwka, bo regulacji natężenia i wysokości świateł dokonałem zanim pojechałem na miasto.
Kontrolka świateł drogowych mi świeciła, jak światła świeciły z większą mocą, teraz jak one świecą z mniejszą mocą to kontrolka nie świeci.

#178 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 18:16

adames, No właśnie przy 30% mrugała a przy 20% jest spokój,i niech tak zostanie.Zresztą zobaczę, bo i tak muszę rozebrać deskę żeby podświetlenie naprawić.
goago, Tobie mruga 20% czy 30%

Andrzej jak zwykle konkretnie dzięki :piwo

#179 Bezimienny Gość.goago_*

Bezimienny Gość.goago_*
  • Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 18:25

niestety przy 20%

#180 Bezimienny Gość.Anonymous_*

• Guests

Napisano 06 listopada 2011 - 18:40

goago, Dlatego pisałem ,że 20% to jest różnie od różnych producentów,tu jak widać i od jednego chyba jest różnie,bo mam wrażenie,że moje światła świecą mniej intensywnie niż te,które pokazałeś na fotce.