Skocz do zawarto艣ci

Witaj.

W przypadku niejasno艣ci, problem贸w z rejestracj膮 prosimy o kontakt przez formularz zg艂oszeniowy (lewy, g贸rny r贸g tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak si臋 da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdj臋cie

Czy takie zachowanie silnika jest normalne?

obroty silnika

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 HappyHearse

HappyHearse

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  06 Dec 2016
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M + LPG
  • Imi臋:艁ukasz
  • Sk膮d::呕ory
  • P艂e膰: M臋偶czyzna

Napisano 06 December 2016 - 21:19

Witajcie klubowicze. Od soboty jestem posiadaczem PT Cruisera. Wprawdzie, kiepskie to powitanie, kiedy zaczyna si臋 od zadawania pyta艅, ale par臋 kwestii technicznych tego samochodu mnie frapuje. Cz臋艣膰 z nich ju偶 rozwi膮za艂em po przeszukaniu forum, nad innymi jeszcze pracuj臋. Niestety nie mog艂em skorzysta膰 z pomocy stacji diagnostycznej podczas kupna, bo przyjecha艂em za p贸藕no i w sobot臋 by艂y pozamykane, wi臋c (czego oczy nie widz膮, tego sercu nie 偶al), zawieszenie to dla mnie na razie zagadka. Na pierwszy ogie艅 praca silnika:

Przede wszystkim zastanawia mnie, czy w silniku 2.0 Chryslera to typowe, 偶e gdy rozp臋dzam samoch贸d na biegu, a potem puszczam gaz i wciskam sprz臋g艂o, to obroty jeszcze na jak膮艣 sekund臋 utrzymuj膮 si臋 na tym poziomie, na kt贸rym wysprz臋gli艂em, a nawet delikatnie si臋 podnosz膮 i dopiero opadaj膮 po nieco ponad sekundzie? Na ja艂owym biegu obroty wynosz膮 na moje oko, jakie艣 900, wskaz贸wka niewiele poni偶ej 1000. Niebawem mam zamiar za艂o偶y膰 gaz i chcia艂bym, 偶eby silnik pracowa艂 bez zarzutu.

Druga sprawa, troszk臋 powi膮zana z tematem, to 偶e wczoraj wymieni艂em termostat, gdy偶 w drodze do domu od sprzedaj膮cego, auto nie osi膮ga艂o w艂a艣ciwej temperatury. Teraz temperatura jest w znacznej mierze ok, tylko 偶e wentylator na ch艂odnicy za艂膮cza si臋 nawet gdy silnik jest zimny. Tak jakby za艂膮cza艂 si臋 w jakich艣 odst臋pach czasu, bez wzgl臋du na temperatur臋. Kiedy stoj臋 w korku, to po w艂膮czeniu wentylatora temperatura utrzymuje si臋 na w艂a艣ciwych 90 stopniach, ale podczas jazdy (wiadomo jakie temperatury mamy teraz za oknem) to czasem temperatura silnika opada i po chwili wraca, tak jakby ten wentylator za艂膮cza艂 si臋 podczas jazdy i dodatkowo ch艂odzi艂 silnik. Ogrzewania w kabinie nie mam w og贸le, ale ju偶 przeczyta艂em posty, 偶eby przep艂uka膰 nagrzewnic臋, zw艂aszcza 偶e stary termostat by艂 przyklejony na silikonie i mo偶e dosta艂 si臋 kawa艂ek do uk艂adu i przytka艂 nagrzewnic臋. Zajm臋 si臋 tym po jutrze.

Prosz臋, podzielcie si臋 swoim do艣wiadczeniem na temat pracy tych silnik贸w. Czy takie obroty i praca wentylatora to norma w tych autach?

U偶ytkownik HappyHearse edytowa艂 ten post 06 December 2016 - 21:54

#2 marszand

marszand

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  30 Aug 2015
  • Silnik:2.0 M
  • Imi臋:Andrzej
  • Sk膮d::Polanica Zdr贸j

Napisano 08 December 2016 - 21:06

Witaj

Mam paitka z gazem do zimna raczej w takiej kombinacji nale偶y si臋 przyzwyczai膰 bo gaz te偶 zjada ciep艂o.

Wentylator to dla mnie jedna wielka zagadka dzia艂a jak chce i kedy chce a w budzie i tak zimno. To auto to jedna wielka zagadka i chyba poza wygl膮dem wszystko pozosta艂e wkurza po pewnym czasie zaczynaj膮c od mechanik贸w skonczywszy na nieprzewidywalno艣ci.

#3 bartek_sz3

bartek_sz3

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  25 Jul 2011
  • Rok Produkcji:2001i 2013
  • Silnik:2.0M. 3.6vvt
  • Imi臋:Bartek i Monika
  • Sk膮d::TarnowoPodg贸rne

Napisano 08 December 2016 - 21:39

Co wy pitolicie? Tez mam pitka doladowanego lpg i na brak ciepla w srodku nie nie mog臋 nic powiedzie膰.
Grzeje jak g艂upi i to dosy膰 szybko od odpalenia auta

#4 kujtek

kujtek

VIP

• U偶ytkownicy
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  29 Jan 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Imi臋:Jacek
  • Sk膮d::Dzier偶oni贸w

Napisano 08 December 2016 - 22:20

bartek_sz3    masz racj臋   :piwo

U偶ytkownik kujtek edytowa艂 ten post 08 December 2016 - 22:20

#5 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Sk膮d::P艂ock

Napisano 08 December 2016 - 22:27

Witaj
Mam paitka z gazem do zimna raczej w takiej kombinacji nale偶y si臋 przyzwyczai膰 bo gaz te偶 zjada ciep艂o.
Wentylator to dla mnie jedna wielka zagadka dzia艂a jak chce i kedy chce a w budzie i tak zimno. To auto to jedna wielka zagadka i chyba poza wygl膮dem wszystko pozosta艂e wkurza po pewnym czasie zaczynaj膮c od mechanik贸w skonczywszy na nieprzewidywalno艣ci.

Napraw samoch贸d o nie pitol , gaz nie ma 偶adnego znaczenia na ogrzewanie

#6 marszand

marszand

Przedszkolak

• Pomagamy sobie

Napisano 09 December 2016 - 19:03

gaz ma znaczenie poniewa偶 podgrzewany jest mixer czy jak to si臋 tam nazywa a 偶e gaz jest zimny i to bardzo trzeba go wpierw podgrza膰 dlatego STAG prze艂膮cza po nagrzaniu silnika do temperatury 30 st. jad膮c na benzynie auto grzeje normalnie szybko i sprawnie. by艂em u 3 gazownik贸w i ka偶dy m贸wi co innego a badanie organoleptyczne pokazuje 偶e jest r贸偶nica.

Napraw samoch贸d o nie pitol , gaz nie ma 偶adnego znaczenia na ogrzewanie

#7 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Sk膮d::P艂ock

Napisano 09 December 2016 - 19:06

Jeszcze raz ci pisze ze to totalna bzdura , bez znaczenia na ogrzewanie auta

#8 theo

theo

Uzale偶niony

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  03 May 2016
  • Rok Produkcji:brak
  • Silnik:brak
  • Imi臋:teodor
  • Sk膮d::brak
  • P艂e膰: Nieustawiona

Napisano 09 December 2016 - 19:41

Przy pracy na benzynie reduktor te偶 jest podgrzewany, sprawdzi膰  jak jest zrobione to odga艂臋zienie do podgrzewania reduktora, mo偶e tr贸jniki maj膮 za ma艂y przekr贸j

#9 vanpeer

vanpeer

Uzale偶niony

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  14 Apr 2015
  • Rok Produkcji:2000,2003
  • Silnik:2,0M 2,0M
  • Imi臋:Robert
  • Sk膮d::Warmia

Napisano 09 December 2016 - 20:44

Marszand, popro艣 swoich specjalist贸w od gazu, 偶eby pokazali Ci rozebrany parownik i miejsce kt贸re tak mocno odbiera ciep艂o. Nie daj sobie wciska膰 kitu. Je艣li je藕dzisz na bardzo kr贸tkich dystansach, to nigdy nie dogrzejesz samochodu. W niekt贸rych dieslach jest jeszcze gorzej i s膮 stosowane rozwi膮zania "dogrzewaj膮ce kierowc臋 zanim zamar藕nie". Ale normalny sprawny benzyniak bez wzgl臋du na to czy z gazem czy bez, nagrzewa si臋 po paru kilometrach. Pitek te偶.

#10 marszand

marszand

Przedszkolak

• Pomagamy sobie

Napisano 10 December 2016 - 07:26

Marszand, popro艣 swoich specjalist贸w od gazu, 偶eby pokazali Ci rozebrany parownik i miejsce kt贸re tak mocno odbiera ciep艂o. Nie daj sobie wciska膰 kitu. Je艣li je藕dzisz na bardzo kr贸tkich dystansach, to nigdy nie dogrzejesz samochodu. W niekt贸rych dieslach jest jeszcze gorzej i s膮 stosowane rozwi膮zania "dogrzewaj膮ce kierowc臋 zanim zamar藕nie". Ale normalny sprawny benzyniak bez wzgl臋du na to czy z gazem czy bez, nagrzewa si臋 po paru kilometrach. Pitek te偶.

dystans kt贸ry pokonuj臋 to zaledwie 7 km 

#11 janusz

janusz

VIP

• Na zawsze z nami
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  11 Nov 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2crd
  • Imi臋:janusz
  • Sk膮d::miasteczko 艣l

Napisano 10 December 2016 - 08:48

HappyHearse  wentylator mo偶e si臋 za艂膮cza bo masz pokr臋t艂o  w pozycji  nawiewu na szyby a w pitkach pracuje wtedy klimatyzacja aby osuszy膰 szyby .

#12 Bezimienny Go艣膰.Aishlin147_*

Bezimienny Go艣膰.Aishlin147_*
  • Guests
  • Do艂膮czy艂:  --

Napisano 10 December 2016 - 10:52

Jeszcze raz ci pisze ze to totalna bzdura , bez znaczenia na ogrzewanie auta

Popieram przedm贸wc臋 , m贸j PT grzeje bardzo dobrze i na gazie jak i na benzynie , natomiast co do wentylatora to dla mnie jego za艂膮czanie to te偶 jedna wielka zagadka :), wprawdzie pokr臋t艂o mam ustawione na szyby , ewentualnie nogi i szyby ale wentylator za艂膮cza si臋 kiedy chce i jak chce :). Wymieni艂em go na nowy , bo stary si臋 po prostu rozsypa艂 na 艂o偶ysku ale za艂膮cza si臋 dalej tak samo :).

#13 vanpeer

vanpeer

Uzale偶niony

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  14 Apr 2015
  • Rok Produkcji:2000,2003
  • Silnik:2,0M 2,0M
  • Imi臋:Robert
  • Sk膮d::Warmia

Napisano 10 December 2016 - 13:09

dystans kt贸ry pokonuj臋 to zaledwie 7 km

No i mamy rozwi膮zan膮 tajemnic臋 niedogrzanego silnika a co za tym idzie i wn臋trza.

M贸j 艂apie normaln膮 temperatur臋 po ok 4 km, kiedy艣 mia艂em diesla, kt贸ry potrzebowa艂 na to 20km

Jak ju偶 zaczyna Ci grza膰, to go wy艂膮czasz. Ot i ca艂a historyja :-)

U偶ytkownik vanpeer edytowa艂 ten post 10 December 2016 - 13:13

#14 HappyHearse

HappyHearse

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  06 Dec 2016
  • Imi臋:艁ukasz
  • Sk膮d::呕ory

Napisano 11 December 2016 - 19:24

Dzi臋ki Panowie. Zrobi艂 si臋 widz臋 ma艂y offtopic.

@janusz Faktycznie, mia艂em w艂膮czony nawiew na szyby, z przyzwyczajenia i pewnie dlatego wentylator pracowa艂.

Co do pracy silnika, to podobno to normalne, bo to silnik wysokoobrotowy. Dosta艂em informacj臋 od moderatora :)

Jak chodzi o ogrzewanie, to jest coraz lepiej, i leci ciep艂e powietrze, ale wci膮偶 nie jakie艣 bardzo. Robi si臋 cieplejsze na wysokich obrotach, wiec prawdopodobnie pompa wody jest ju偶 do wymiany. W przysz艂ym tygodniu pojad臋 wymieni膰 rozrz膮d to pompa p贸jdzie przy okazji, je偶eli jest na rozrz膮dzie. 

Teraz zaczyna mi co艣 zgrzyta膰 przy skr臋caniu w lewo, to taki gumowy, nieprzyjemny zgrzyt. Mam nadziej臋, 偶e to zawieszenie, a nie maglownica. P艂ynu we wspomaganiu do po艂owy tego znacznika "cold" po oko艂o godzinie od przyjazdu do domu. Co ciekawe wyst臋puje to tylko przy skr臋caniu w lewo, w prawo absolutna cisza. Nie trzeba skr臋ca膰 mocno, wystarczy lekko na postoju ruszy膰 kierownic膮, albo jak prostuj臋 ko艂a po skr臋cie w prawo. Mam nadziej臋, 偶e nie wychodz膮 ukryte podczas kupna mankamenty :)