Witajcie klubowicze. Od soboty jestem posiadaczem PT Cruisera. Wprawdzie, kiepskie to powitanie, kiedy zaczyna si臋 od zadawania pyta艅, ale par臋 kwestii technicznych tego samochodu mnie frapuje. Cz臋艣膰 z nich ju偶 rozwi膮za艂em po przeszukaniu forum, nad innymi jeszcze pracuj臋. Niestety nie mog艂em skorzysta膰 z pomocy stacji diagnostycznej podczas kupna, bo przyjecha艂em za p贸藕no i w sobot臋 by艂y pozamykane, wi臋c (czego oczy nie widz膮, tego sercu nie 偶al), zawieszenie to dla mnie na razie zagadka. Na pierwszy ogie艅 praca silnika:
Przede wszystkim zastanawia mnie, czy w silniku 2.0 Chryslera to typowe, 偶e gdy rozp臋dzam samoch贸d na biegu, a potem puszczam gaz i wciskam sprz臋g艂o, to obroty jeszcze na jak膮艣 sekund臋 utrzymuj膮 si臋 na tym poziomie, na kt贸rym wysprz臋gli艂em, a nawet delikatnie si臋 podnosz膮 i dopiero opadaj膮 po nieco ponad sekundzie? Na ja艂owym biegu obroty wynosz膮 na moje oko, jakie艣 900, wskaz贸wka niewiele poni偶ej 1000. Niebawem mam zamiar za艂o偶y膰 gaz i chcia艂bym, 偶eby silnik pracowa艂 bez zarzutu.
Druga sprawa, troszk臋 powi膮zana z tematem, to 偶e wczoraj wymieni艂em termostat, gdy偶 w drodze do domu od sprzedaj膮cego, auto nie osi膮ga艂o w艂a艣ciwej temperatury. Teraz temperatura jest w znacznej mierze ok, tylko 偶e wentylator na ch艂odnicy za艂膮cza si臋 nawet gdy silnik jest zimny. Tak jakby za艂膮cza艂 si臋 w jakich艣 odst臋pach czasu, bez wzgl臋du na temperatur臋. Kiedy stoj臋 w korku, to po w艂膮czeniu wentylatora temperatura utrzymuje si臋 na w艂a艣ciwych 90 stopniach, ale podczas jazdy (wiadomo jakie temperatury mamy teraz za oknem) to czasem temperatura silnika opada i po chwili wraca, tak jakby ten wentylator za艂膮cza艂 si臋 podczas jazdy i dodatkowo ch艂odzi艂 silnik. Ogrzewania w kabinie nie mam w og贸le, ale ju偶 przeczyta艂em posty, 偶eby przep艂uka膰 nagrzewnic臋, zw艂aszcza 偶e stary termostat by艂 przyklejony na silikonie i mo偶e dosta艂 si臋 kawa艂ek do uk艂adu i przytka艂 nagrzewnic臋. Zajm臋 si臋 tym po jutrze.
Prosz臋, podzielcie si臋 swoim do艣wiadczeniem na temat pracy tych silnik贸w. Czy takie obroty i praca wentylatora to norma w tych autach?
U偶ytkownik HappyHearse edytowa艂 ten post 06 December 2016 - 21:54