[Opis] Jak usunąć automatyczne wł. AC przy nawiewie na sz
Napisano 24 listopada 2009 - 17:10
Sterownik szyb ma blokadę wtyczki, musisz najpierw wysunąć czerwoną blokadę.
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 24 listopada 2009 - 19:42
Bezimienny Gość.biki112_*
Napisano 24 listopada 2009 - 21:23

TROCHĘ SIĘ ROZPISAŁEM

Napisano 22 lutego 2010 - 21:31
Klima sie nie wlacza. Moc samochodu przy nawiewie na szybe nie naruszona, swiatla mi nie flickaja (pozdrowienia dla Maxyma, gdziez on sie podziewa???).
Mysle, ze wiertlo jest sybsze niz wycinanki i precyzyjne wciskanie fragmentu pomiedzy styki. No ale co kto woli - niewazne dzialania a istotne rezultaty. Podobnie jak w informatyce, w PT jest wiele rozwiazan prowadzacych do tego samego rezultatu

Napisano 22 lutego 2010 - 21:44

Chociaz u mnie musze zweryfikowac swoja prace, bo zdaje mi sie, ze czasem mimo plastiku, klima sie zalacza podczas nadmuchu na szybe, jak krece pokretlem - jakby tam jednak sie cos obluzowalo. Ale zweryfikuje to przy okazji wiosennej odnowy Pitka.
A co do wplywu klimy na dzialanie auta - u mnie tylko wyczuwalny jest moment zalaczania sprezarki - ale jak pisal maxym - jest to wina zle napisanego sterownika silnika. Zadnych spadkow mocy auta nie stwierdzilem, ani mrugania swiatel, choc moze na te swiatla nie zwrocilem uwagi. Podobnie ze spalaniem - na trasie zero roznicy w spalaniu - ale co innego pewnie w miescie, bo czym nizsza predkosc, tym klima bardziej zwieksza spalanie. Przy 130km/h ten wplyw jest na granicy bledu, poza tym 2.2 crd ma taki zapas mocy, ze jakas tam sprezarusia mu nie grozna

Napisano 22 lutego 2010 - 22:39

A jak ojciec zmieni zdanie, to Kredens zostanie jako maskotka w rodzinie.
Co do inwazyjnosci. Na upartego mozesz kupic caly ten panel na szrocie i wstawic w stanie przedinwazyjnym.
Ja tam widze we wszystkim w pozytyw. Nawet w tankowaniu 50 litrow paliwa za 200PLN. Zawsze to 200PLN w koszty dzialalnosci...

Napisano 23 lutego 2010 - 08:38

Napisano 23 lutego 2010 - 09:48
Drugi powod jest taki, ze klimatyzacja zabiera - nieznacznie ale jednak - troche mocy wygenerowanej przez silnik. W przypadku Opla Astry III bylo to az 7 koni mechanicznych odczuwalnych. Tu nie wiem ile to jest. Po wlaczeniu klimy mam wrazenie, ze auto robi sie ciut wolowate. Po wylaczeniu robi sie bardziej rzeskie.
I tyle. Najmniej w tym zabiegu chodzilo o redukcje zuzycia paliwa. Ja generalnie wlaczam klimatyzacje jak jest w lato sytuacja podbramkowa i nie da sie wytrzymac.
Napisano 23 lutego 2010 - 09:57
Napisano 23 lutego 2010 - 10:13

Utrata mocy przy włączonej klimie...przy silniku 2,4 praktycznie niezauważalna. W Gacku (Hyundai) 1,3 mojej żonki, mocny spadek mocy jak sie klimuchę "zapuści".

Napisano 23 lutego 2010 - 10:19
Napisano 23 lutego 2010 - 10:20

Pamietam, ze na bahnie w Reichu jak chcialem wyprzedzic samochod przede mna przy ponad 170 na liczniku to wylaczalem klimatyzacje (Astra miala 1.3 CDTI). Masakra...
Napisano 23 lutego 2010 - 10:22
Jest tzw. flasch na przeprogramowanie sterownika silnika, który likwiduje błyskanie lampami oraz podświetleniem wnętrza, sterownik silnika obsługuje funkcję regulatora napięcia w każdej wersji pt. Częstą przyczyna błyskania jest słaby lub cienkiej pojemności akumulator. Do tej pory (od 2001 roku) tylko dwa razy widziałem w pitku uszkodzony alternator, jeden po wypadku, drugi po podłączeniu odwrotnie klem akumulatora. W pt crd na alternatorze jest sprzęgło jednokierunkowe. Jeśli jest uszkodzone takze daje podobny objaw.
[ Dodano: 2009-01-19, 20:19 ]
P.S. Przeprogramowanie dotyczy tylko wersji CRD z roczników 2002-2003
[ Dodano: 2009-01-19, 20:23 ]
P>S Akumulatory żelowe stosowane w pt 2,2 crd nie znoszą całkowitego rozładowania. Naładowanie takiego akumulatora jest bardzo trudne, albo udaje się tylko w 50 % nawet przy użyciu specjalnego prostownika do akumulatorów żelowych. Wiem, że to duży wydatek (500-900 zł) ale po takim epizodzie jak rozładowanie akumulatora do zera od razu radzę zmienić na nowy. Niwestety inne w pozycji leżącej nie pracują.
Dla tych co nie wiedzieli:))
A w ogóle to warto sobie polukać w stare posty w dziale techniczne. Ile tam wiedzy. Nomos jest tez niezła informacja o braniu oleju. W silniku 2,0 widać to normlany objaw raczej.
Napisano 23 lutego 2010 - 10:23

Napisano 23 lutego 2010 - 10:29
ps.: poszedl 205km/h i w tym momencie pedal lezal juz na podlodze (czulem opor dywanu). Astra III z silnikiem 1.3 CDTI miala sporo wad, ale tez i 6 biegow do przodu

Napisano 23 lutego 2010 - 10:32

Napisano 23 lutego 2010 - 10:37
nie rób offaa
Ja robie offa? JA ROBIE OFFA?
ps.: jak kiedys bylem piekny, glupi, mlody i bez zobowiazan, to przejechalem z Warszawy do Wroclawia w rowno 3,5 godziny. Co prawda byla sobota.
Samochod to byl Opel Vivaro 1.9 (wygooglajta sobie). Odciecie paliwa mial zalozone przy 155km/h.
ps2.: byyyyylem w ASO i blagalem o przeprogramowanie softu. pogonili mnie mowiac, ze nie maja. ze generalnie do Kredensa nie ma. Chcialem tez wymieniac alterantor na mocniejszy, ale Maxym odradzal bo moze byc roznica w sofcie komputera vs. inny altek. Jak mialem poliftowca prosto z salonu to tez flickalo. TTTM
Napisano 23 lutego 2010 - 11:32
nawiew na przednia szybe pokretlo na granicy niebieskiego i czerwonego czyli w polowie na zewnatrz temperatura 0 stopni i poczulem zapach jakis inny taki lekko wilgotny jak nie wyplukana sciereczka........
czy trzeba czyscic klimatyzacje czy wymienic filtr weglowy a moze cos bardziej innego?
tak sobie mysle ze pawel bedzie wiedzial......

Napisano 23 lutego 2010 - 12:03
Jezeli to nie pomoze, to trzeba oczyscic i odgrzybic wymiennik w kabinie (pod schowkiem, przed pasazerem).
Napisano 23 lutego 2010 - 13:49