wlasnie polifty cosik maja na: kazdy ch.. na swoj stroj,...

Światła do jazdy dziennej LED
Napisano 15 May 2016 - 16:52
Napisano 15 May 2016 - 20:10
No to faktycznie masz super. A mógłbyś pokazać procedurę programowania?
A wersję masz jaką?
U mnie jest limited USA i robiąc tak jak kiedyś opisałeś niestety, po otwarciu czy też zamknięciu z pilota działa tylko tzw. oświetlenie drogi do domu bez światełek pozycyjnych i to z pełną mocą, po uruchomieniu silnika gaśnie.
Czytałem też wcześniej że ktoś też to próbował i nici.
Ale jak kojarzę to Tobie coś programowali w aso i może to pomogło mimo że się wycofali i oddali kaskę.
Może trzeba coś uaktywnić skanerem serwisowym, ja mam vscan DS 904 pl ale takiej opcji nie znalazłem
wlasnie polifty cosik maja na: kazdy ch.. na swoj stroj,.
Chyba że tu jest przyczyna
Napisano 22 May 2016 - 08:37
najprawdopodobniej takie sa /podobno bardzo je lubi klubowy mechanik andreeas7/
Bezimienny Gość.Krisscars_*
Napisano 05 June 2016 - 21:57
Napisano 05 June 2016 - 22:09
Swego czasu tutaj na forum ktoś jednak odradzał montaż właśnie w tych wnękach wlotu powietrza, ponieważ te wloty mają właśnie służyć aby powietrze tam się dostawało i przyczyniało się np do efektywniejszego schładzania zacisków hamulcowych,o ile się nie mylę
Napisano 06 June 2016 - 05:44
do efektywniejszego schładzania zacisków hamulcowych,o ile się nie mylę
Bardziej chodzi o chłodzenie terczy hamulcowej, ale jak ktoś nie wybiera się na autostradę, a częściej powozi się po mieście to te otwory mają średnie zastosowanie - ale jeżeli przynajmniej raz chce poszaleć poza terenem zabudowanym i przyjdzie mu trochę ostrzej pojeździć to po kolejnym hamowaniu może się zdziwić, że pedał hamulca nie działa
Napisano 06 June 2016 - 09:23
Napisano 06 June 2016 - 13:52
@Krisscars, zadałeś pytanie "co myslicie o takim rozwiązaniu?" Więc Ci odpiszę, daj spokój z tymi ledami, oszpecisz tylko auto. Nie wiadomo jak i jakie ledy do jazdy dziennej zamontujesz, to raz, a dwa, to co na tym zyskasz, i ile zaoszczędzisz?
Napisano 06 June 2016 - 14:10
@Krisscars co na tym zyskasz, i ile zaoszczędzisz?
Dobre pytanie

Po co montować te światła do PT?
Napisano 06 June 2016 - 16:41
Krzysztofie,
To ja swoje trzy grosze dorzucę.
Dla mnie nie jest istotny zysk w zużyciu paliwa itp przy zamontowaniu świateł, ale konieczność pamiętania żeby je włączyć. ( mandat to 50 zł, czyli 2 razy, to już cena przyzwoitych lampek mających homologację, albo przynajmniej mających wybitą homologację na kloszu ). A przy obecnych sterownikach światła te są zupełnie bezobsługowe.
Miałem dokładnie ten sam dylemat co Ty. Niestety poza chłodzeniem tarcz, co można by było w znacznym stopniu wyeliminować, montując lekko "odsadzone w otworze wlotowym powietrza", tak aby były przesunięte możliwe blisko halogena, jest jeszcze jeden problem. Są wtedy za nisko. Według mnie pozostają jeszcze dwie opcjie.
1. montaż dziennych świateł skośnych umieszczonych skrajnie po brzegach między żeberkami osłony chłodnicy ( ale przyznam się, że nie mierzyłem, czy nie będą znowu za blisko siebie )
2. zastosowanie modułu włączającego osłabione światła drogowe ( ale to rozwiązanie nie ma homologacji w pitku ). Próbowałem, ale u mnie nie chcą działać.
Jest jeszcze jedna opcja, rozklejenie reflektorów i wklejenie do nich świateł dziennych - ale ze względu na nakład pracy nie został przeze mnie podjęty.
Na razie niestety jeżdżę na mijania, ale cały czas myślę nad jakimś sensownym rozwiązaniem nie trącącym wiochą.
Niestety nie mam żadnego rozsądnego pomysłu
Napisano 06 June 2016 - 16:51
Niestety nie mam żadnego rozsądnego pomysłu
Zapinam pasy, włączam światła.
Nie rozumiem o co chodzi...
Napisano 06 June 2016 - 17:57
Zapinam pasy, włączam światła.
Nie rozumiem o co chodzi...
dokładnie, włączenie świateł powinno być tak samo naturalne jak zapięcie pasów czy rozruch silnika. procedura startowa i tyle.
Napisano 06 June 2016 - 18:51
Ja jeździłem, jeżdżę, i będę jeździł na mijania, ledy jakoś mnie nie przekonują.
Napisano 06 June 2016 - 19:59
ok, macie oczywiście swoje racje i chwała Wam za to,
- można było kiedyś automobil zapalać korbą, a ktoś zastosował rozrusznik, chociaż opcja kręcenia korbą była nadzwyczaj naturalna dla każdego automobilisty, ( sam kilkukrotnie próbowałem, ale nie była to moja ulubiona czynność :-P )
- ktoś zaczął stosować abs, chociaż zupełnie naturalne było hamowanie pulsacyjne,
- dla kogoś zupełnie oczywistym jest stosowanie mapy, chociaż np ja preferuję gps.
Można i tak, można i tak.
Ja w innym swoim samochodzie włączam zapłon i nie włączam świateł, bo włączają się same. Mi taka opcja odpowiada bardziej. Ale jak ktoś woli włączać, można i tak.
I nie ma tu co się wgłębiać w istotę tematu.
Według mnie lenistwo jest motorem postępu, chociaż zakładam, że inni mogą mieć zupełnie odmienne zdanie
Tematem postu było gdzie a nie po co instalować światła dzienne, aby nie zepsuć wysublimowanej stylistyki auta.
Użytkownik vanpeer edytował ten post 06 June 2016 - 20:02
Napisano 06 June 2016 - 20:23
Robert, ale po co psuć coś, co jest doskonałe. Myślę, że piszemy tu tylko o pt cruiserze, bo jeśli chodzi o inne auta, to nie mam nić przeciwko świateł led, sam korzystam z takowych w innym aucie, tylko, że są one tam zamontowane fabrycznie, a co za tym idzie spełniają wszelkie przepisy by tam być.
A, tak na marginesie, korba przy pitku, to było by ciekawe.
Napisano 06 June 2016 - 22:38
A, tak na marginesie, korba przy pitku, to było by ciekawe
Andrzeju, przecież każdy z miłośników PT Cruisera, który stanie przy PiTku to przecież "korba przy PiTku"
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 06 June 2016 - 23:11
Ja powiem tak, jako kierowca nie czuję polepszenia komfortu jazdy w związku z faktem, że te światła w czasie jazdy sobie świecą, ale mam komfort psychiczny, że nie muszę pamiętać o tym, żeby je włączyć. Oczywiście jestem lepiej widoczny, i to powinno też mnie cieszyć, ale większość z nas musi a nie chce używać świateł podczas jazdy i chyba to nie ulega wątpliwości. No i druga rzecz, jak już musimy te światła mieć to wypadałoby, żeby one jakoś wyglądały. Reasumując, jak coś nas wyręcza w czymś, czyli pomaga i dodatkowo ładnie wygląda to chyba pożądany stan, czy nie bardzo? Przecież nie bez powodu ktoś wymyślił te światła, które się same załączają...
- Jeżol lubi to
Napisano 07 June 2016 - 06:08
vanpeer, idealne podsumowanie. nic dodać nic ująć :tak
Napisano 08 June 2016 - 16:22
' liseczek', dnia 06 Cze 2016 - 23:38, napisał:Andrzeju, przecież każdy z miłośników PT Cruisera, który stanie przy PiTku to przecież "korba przy PiTku"
Tomku, śmieszne, ale prawdziwe.
Napisano 09 June 2016 - 17:05
M-TECH 902HP takie ledy zakupiłem.Kosztowały 110zl czarna ramka wokół nich zostanie sciągnięta i ledy wylądują w otworach przy halogenach. bedzie i miejsce na powietrze choc zupełnie nie przekonuje mnie to chłodzenie tarcz........ Jeśli popatrzymy na sportowe auta, które są tworzone do rajdów to nie zawsze znajdziemy w nich specjalistyczne wloty powietrza do chlodzenia hamulców.
w aucie są zamontowane tarcze wentylowane, Są "amelinowe" felgi wiec co tu jeszcze szukac. Na stwierdzenie ze trzeba pamietac o właczaniu swiateł. od 2010 roku nie mialem auta bez swiateł do jazdy dziennej. plastikowe klosze lamp dostaja w d....pe wlaśnie od palących sie nonstop swiateł. zakładając zarowki typu night breaker czy vision plus - temperatura w lapmie jest jeszcze wyższa. Jeśli jest mozliwosc przedłuzenia zywotności naszych lamp to dlaczego tego nie zrobic.??? niedługo zamontuję ledy, wstawię zdjęcie ( na razie tylko przymiarka była) i mysle ze nikt nie powie ze oszpeciłem pitka. dla mnie o wiele gorzej wygląda lampa sciemniona do 30 procent - jakby nie było masy Ale wiadomo jeden woli teściową drugi teściowej córke