gaśnie na gazie
Napisano 10 listopada 2014 - 23:05
Napisano 10 listopada 2014 - 23:36
Napisano 10 listopada 2014 - 23:49
Bezimienny Gość.artin_*
Napisano 11 listopada 2014 - 00:41
Nie mogę tego znaleźć, a chciałbym poczytaćPostanowiłem sobie, że zacznę od odłączenia automatycznego włączania klimy po włączeniu nawiewu na szybę wg waszej instrukcji.

http://ptclub.pl/viewtopic.php?p=585 : andreeas7
Napisano 11 listopada 2014 - 09:16

Przecież nie będę od rana do wieczora jeździł i szukał i pytał i błagal żeby ktoś wreszcie dobrze Zdiagnozowal ten samochód . Bylem u kilku i nikt nie powiedział mi co trzeba wymienić żeby pomogło.
[ Dodano: 2014-11-11, 09:11 ]
arko1, arko1, okej dam znać jak spróbuję .
[ Dodano: 2014-11-11, 09:13 ]
Pavvcio81, mam cały gaz nowy . Świece i przewody wymieniłem .. i fakt ta 'turbo' dziura hehe przy maksymalnym dodawaniu gazu zniknęła po wymianie przewodów .
[ Dodano: 2014-11-11, 09:16 ]
Zauważyłem jeszcze ze jak samochód stoi w miejscu i nie dodaje gazu to czuć takie 'tompniecia' nie wiem czy to po naprawie uszczelki pod głowica czy jaka cholera.
Napisano 11 listopada 2014 - 09:18
To tak nie działa ? - zostawiasz auto , komputer testy i diagnoza , nic na zasadzie pan przyjechał i mechanik już wie co do wymiany .Cały układ zasilania silnika trzeba dobrze sprawdzić i zdiagnozować .
Takie są uroki po montażu gazu w aucie i różnych naprawach , a skąd wiesz że masz dobrze rozrząd bo ja bym obstawiał że jest przestawiony o jeden ząbek zwłaszcza jak była robiona uszczelka ale sytuacji powtarzała by sie też na benzynie - jesli jest to tylko na gazie to instalacji gazowa i nic wiecej .
Napisano 11 listopada 2014 - 09:25
Czytaj 3 posty do góry i nie dubluj : andreeas7
[ Dodano: 2014-11-11, 09:25 ]
Mechanik, który to robił rozegrał jeszcze raz, żeby pokazać mi ze jest ok i tak jak kiedyś pisales z linika sprawdzal i pokazywał. Z tego co widziałem był idealnie ustawiony .
Napisano 11 listopada 2014 - 09:29
To tak nie działa : przełączasz na benzynę robisz jazdę z mechanikiem pokazujesz że jest ok i ma tak ustawić gaz - to wszystko .Czasami aby było dobrze trzeba ze dwie godzinki jeżdzić z komputerem gazowym i ustawiać indywidualna mapę do samochodu w czasie jazdy , nie na postoju bo nigdy nie będzie dobrze .
Napisz do dystrybutora instalacji gazowej ,opisz problem i poproś o adres przedstawiciela który usunie błąd montażu i ustawienia instalacji (to normalna procedura )
Jeśli instalacja na gwarancji - usługa zawsze jest darmo , ty tylko musisz dojechać i poświecić czas .
Napisano 11 listopada 2014 - 10:16
Ehh jak słyszę, że gaz jest bardziej czuły i coś nie tak jest z samochodem, a argumentem jest to, że inne samochody nie mają takich problemów to mam dosyć takich mechaników .
[ Dodano: 2014-11-11, 10:16 ]
Faktycznie gadka tu nic nie pomoże. Poszukam jeszcze u n innych mechaników . Dam znać jak coś ogarnę . Dzięki
Napisano 11 listopada 2014 - 10:17
Ustawiasz na pełnym obciążeniu auta i nie jest to problem auta tylko żle dobranej i ustawionej instalacji gazowej , wystarczy że monter dał nie włascie wtryskiwacze i zaczyna się jazda .Jaki to jest gaz ?
Napisano 11 listopada 2014 - 10:33
On z przyspieszaniem nie ma problemu . Problem tylko z ta klima i czasami mu się zdaza niespodziewanie, że przy wrzucenie na luz zgaśnie nawet bez klimy .
[ Dodano: 2014-11-11, 10:33 ]
Spróbuję ustawić go na nowych przewodach bo jeszcze nie regulowalem . Ostatnio wymieniłem .
wiecie może jakim programem mogę obsłużyć ten sterownik ? Ponoć najnowsze oprogramowanie nie potrzebuje klucza produktu w postaci jakiegoś ppendriva.
Napisano 11 listopada 2014 - 10:37
Napisano 11 listopada 2014 - 10:46
Napisano 11 listopada 2014 - 10:55
Napisz do nich :
http://www.agcentrum.pl/?d=116
Napisano 11 listopada 2014 - 12:11
wskazówka na środku to wtedy właśnie potrafi zdechnac ? Z reguły jak silnik jest nagrzany to lepiej chodzi na gazie a tu na odwrót .
Napisano 11 listopada 2014 - 12:30
Co ty chopie tworzysz jak auto jest zimne ma dodatkowo zwiększona dawkę paliwa oraz podwyższone obroty (mieszanka wzbogacona - jest mocniejsze ) , jak temperatura wzrasta mieszanka jest zubożona oraz są skalibrowane obroty na niższe (większa oszczędność paliwa) - sytuacja się zmienia dopiero pod dodaniu gazu przy przyspieszaniu .
Napisano 11 listopada 2014 - 13:05
Jeżeli na benzynie wszystko jest w porządku - to ewidentnie coś jest nie w porządku z instalacją gazową. Z tego, co tu na Forum było pisane, najlepsza instalacja dla PT to BRC, ewentualnie Stag. Ale Zenit też daje radę. Piszesz, że wymieniłeś świece. Na jakie? Bo nie każde w PT pasują do gazu. A jeśli świece są dobre - to jednak zmień gazownika...
W moim poprzednim samochodzie benzynowym (wtrysk mechaniczny Boscha) instalację gazową regulowali mi co miesiąc przez pół roku, dopiero po tym czasie byłem zadowolony. W PT byłem u trzech gazowników (i jeszcze Andreeeas doprowadził mi samochód do perfekcji) i dopiero po tym wszystkim jest dobrze.
Wniosek: jeżeli z zasilaniem benzynowym jest wszystko dobrze - męcz gazowników, i to najlepszych w okolicy...
Pozdrawiam
Napisano 30 listopada 2014 - 10:35
na razie zmieniłem dwie świece do których jest dostęp bez ściągania dolotu na stare i śmiga..